Alcover rep el Premi Iniciativa Medi Ambient 2019 de la Diputació de Tarragona

Per un projecte de recuperació d'eixams que vetlla per la supervivència de les abelles a Catalunya
28/12/2019 - 09:00

El jurat també ha atorgat un accèssit a Ulldemolins per un projecte de foment del coneixement dels entorns naturals rurals per part d'infants i joves

Un projecte de l’Ajuntament d'Alcover que vetlla per la recuperació dels eixams i la supervivència de les abelles a Catalunya és el guanyador del XVè Premi Iniciativa Medi Ambient de la Diputació de Tarragona, dotat amb 3.000 euros. Així mateix, el jurat també ha concedit una accèssit del premi a l’Ajuntament d'Ulldemolins per un projecte que fomenta el coneixement dels entorns naturals rurals entre els infants i joves que els habiten.

El Premi Iniciativa Medi Ambient de la Diputació de Tarragona reconeix anualment projectes innovadors i capdavanters orientats a potenciar el desenvolupament sostenible del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès en àmbits com el medi natural, el paisatge, els residus, l'urbanisme, l'energia o l'aigua.

El projecte Recuperació d'eixams, pol·linització, divulgació i formació. Potenciació de les abelles i el medi natural de l’Ajuntament d'Alcover té com a base la supervivència de l’abella a Catalunya i la defensa de tot allò que aquest insecte ens reporta i que va més enllà dels seus productes. Es preveuen diverses actuacions vinculades amb l’objectiu de REDICAT “recuperació dels eixams i de l’espai de pol·linització del món de les abelles”.

Aquesta iniciativa ha generat un vincle entre diferents municipis emissors i receptors organitzant i creant unes estacions de pol·linització forestal, amb la idea de recuperar aquests eixams silvestres per pol·linitzar diferents zones de municipis amb biodiversitat fràgil. El procediment consisteix a col·locar les caixes niu com si fos un mobiliari urbà, amb la finalitat d’atraure les abelles dels nuclis de població amb la idea de salvar-les de perills diversos i evitar molèsties als veïns.

Les línies de treball d'aquest projecte són: recuperar els eixams per a la pol·linització, crear centres d’estacions pol·linitzadores i fer divulgació. Actualment, de la demarcació de Tarragona hi participen municipis com Alcover, Arnes i Gandesa, i està previst que el 2020 se n'afegeixein d'altres.

Per la seva banda, l’Ajuntament d'Ulldemolins ha presentat el projecte "Escola catalana de medi natural a Ulldemolins", una experiència promoguda conjuntament per l’Escola d’Ulldemolins i Coordinació Rural de Catalunya en col·laboració amb l’ajuntament, que té com a objectiu fomentar la coneixença dels entorns naturals rurals per part dels infants i joves que els habiten a partir de la descoberta de l’entorn d’Ulldemolins, l’ecologia, els hàbitats saludables i l’educació en valors. L'Escola d'Ulldemolins és pionera a Catalunya pel que fa a la incorporació de l’educació en el medi natural dins de l'horari escolar.


 

Categories: 
Municipis: 
Alt CampAlcover
Etiquetes: 

Relacionats

Acte
20/05/2024 - 00:00
Notícia

Els insectes pol·linitzadors són molt importants per la preservació de plantes i cultius i un element clau pel futur del planeta. L'Institut Municipal de Parcs i Jardins participa, arran de la seva experiència en la naturalització de la ciutat de Barcelona, en un pla per a la seva conservació a Catalunya

Article

L’esdeveniment, que buscava promoure la sostenibilitat i conscienciació ambiental, amb especial atenció a l’ecosistema marí, va ser tot un èxit. En paral·lel, es va presentar el Llibre “El Futur que volem”.

Butlletí