Amfibis i rèptils aquàtics al Besòs i la Tordera

29/11/2023 - 10:37

La Fundació Rivus posa a disposició l’exposició sobre els amfibis i rèptils aquàtics presents a les conques del Besòs i de la Tordera.

La mostra està formada per quatre plafons i la rèplica, a escala real, d’una tortuga de rierol i una granota verda.




La Fundació RIVUS ha dissenyat l’exposició itinerant “Amfibis i rèptils aquàtics”, que es correspon amb una de les línies de seguiment de l’Observatori RIVUS. La mostra està formada per quatre plafons a través dels quals es coneixen les espècies presents a les conques del Besòs i de la Tordera, el seu valor bioindicador i com contribuir a la seva conservació.

Entre els diferents continguts destaca un recull fotogràfic de les 12 espècies autòctones d’amfibis presents a ambdues conques (de les 14 que trobem arreu de Catalunya): salamandra, tritó verd, tritó palmat, tritó del Montseny, granota verda, reineta, tòtil, granota de punts, gripau comú, gripau corredor, granota roja i gripau d’esperons. Pel que fa als rèptils aquàtics es mostren els quatre presents a Catalunya i a les nostres conques: tortuga de rierol, tortuga d’estany, serp de collaret i serp d’aigua. D’altra banda, també es destaquen espècies introduïdes detectades als nostres entorns fluvials com la granota pintada, la tortuga d’orelles vermelles i la tortuga d’orelles grogues.

Els plafons s’acompanyen de figures a escala real, realitzades en resina, de dues de les espècies més emblemàtiques: la tortuga de rierol i la granota verda.

L’exposició incorpora un codi QR des del qual es pot accedir al vídeo “Línia de seguiment d’amfibis i rèptils aquàtics”, elaborat també per l’Observatori RIVUS i disponible al canal de YouTube de la Fundació RIVUS, on Marc Fernández, investigador d’aquesta línia, explica les principals característiques d’aquests grups faunístics, com es fa el seu seguiment i el seu valor bioindicador.

Aquest nou mòdul forma part del conjunt expositiu “Biodiversitat a les conques del Besòs i de la Tordera: la riquesa biològica i el valor dels nostres rius”, que ja compta amb les versions “Les Aus”, “La Llúdriga” i “Els Peixos”. En aquests moments ja s’està treballant en l’elaboració d’una nova exposició dedicada ara als macroinvertebrats.

Tots aquests mòduls es fan servir en algunes de les activitats del programa educatiu “Descobreix el riu” i a altres obertes a la ciutadania. Així mateix, els poden demanar biblioteques, centres culturals i de natura, escoles, instituts i casals de gent gran, entre altres equipaments, dels municipis d’ambdues conques.

“Amfibis i rèptils aquàtics” ha estat coordinada des del Programa d’Educació Ambiental, Comunicació i Formació (PROECA) de l’Observatori RIVUS, dissenyada i impulsada per la Fundació RIVUS i ha comptat amb el suport del Consorci Besòs Tordera, la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), la Fundació Barcelona Zoo, la Diputació de Barcelona i les empreses Sorigué i Grifols.

Per demanar més informació i per fer reserves cal contactar amb rivus@fundaciorivus.cat.

L’objectiu de tots aquests materials és donar a conèixer entre la ciutadania els valors dels sistemes fluvials i la seva biodiversitat, i promoure així la seva conservació i fomentar la participació.

 


 

Municipis: 
Vallès OrientalGranollers
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

El consorci Besòs-Tordera treballa amb un projecte per potabilitzar l'aigua que sanegen les depuradores de Granollers, Caldes i Santa Maria de Palautordera.

Notícia

L'Urban River Lab és un laboratori a l'aire lliure que es troba a Montornès i en el qual s'analitzen processos naturals per millorar la qualitat de l'aigua. Un espai que enguany compleix 10 anys.

Acte
10/04/2024 - 10:00
Masia de Can Coll. Lliçà de Vall

Butlletí