El Consell Comarcal del Vallès Oriental posa en marxa un servei d’assessorament energètic per a empreses. Està dirigit a petites i mitjanes empreses dels polígons de la comarca.
El Consell Comarcal, des de l’àmbit d’impuls i dinamització dels PAE del Vallès Oriental, ha posat en marxa un servei d’assessorament energètic dirigit a les petites i mitjanes empreses dels polígons de la comarca.
Les empreses interessades rebran assessorament d’un tècnic/a independent, expert/a en gestió energètica, que fa el seguiment del consum energètic, revisa la facturació, el consum i la contractació i identifica els punts de millora per aconseguir una major eficiència energètica i estalvi a l'empresa beneficiària, un sistema similar al d’una auditoria energètica.
El servei consta de visites presencials i treball d’oficina. Concretament s’ofereix:
- Revisió de la comptabilitat energètica i creació d’un perfil de consum a partir de les darreres factures, identificació d’errors i alarmes per consums elevats, seguiment de la contractació energètica.
- Identificació d’aspectes i punts de millora, propostes i anàlisi de viabilitat d’accions de millora per a l’estalvi energètic.
- Detecció de la viabilitat de la implantació d’energies renovables.
- Servei complementari inclòs: redacció d’informes trimestrals amb l’anàlisi del consum.
Si les empreses interessades ja han desenvolupat algunes actuacions de millora en eficiència energètica i tenen interès en la implantació d’energia solar fotovoltaica, també se les acompanya en:
- Estudi de viabilitat d'implantació de fotovoltaica, amb l'anàlisi de diferents opcions d'implantació
- Estudi de comparativa d'ofertes, si se'n disposa
El Consell Comarcal assumeix la major part del cost, i l’empresa assumeix un copagament que pot oscil·lar entre 500 i 1.500 euros, depenent del servei que finalment es presti i que es concreta en una primera reunió de valoració inicial amb l’empresa auditora, que fa l’estimació de l’abast del servei i el cost.
Per demanar informació del servei i demanar-lo es pot fer a través del correu poligons@vallesoriental.cat o el telèfon 938600702.
Aquesta actuació sorgeix com a acció prioritària proposada en el Pla Sectorial d’Economia Circular de la comarca, del qual s’han elaborat unes infografies-resum, on es destaquen les diferents accions proposades segons l’àmbit:
- Infografia PSECVO Aigua
- Infografia PSECVO Residus
- Infografia PSECVO Energia
- Infografia PSECVO Transversal
El Consell Comarcal organitza un webinar per explicar les comunitats energètiques i els seus beneficis
En el marc de la Setmana Europea de l’Energia, que se celebra del 20 al 22 de juny amb el lema “Ara és l’hora de compartir l’energia renovable”, el Consell Comarcal ha organitzat el webinar “Comunitats energètiques, de la teoria a la pràctica”, on es parlarà de què són, quins beneficis tenen, com hi podem participar i s’explicaran casos reals de comunitats que s’estan creant.
El Webinar serà online el dia 15 de juny a les 17 h, i es realitzarà amb la col·laboració de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i Civic Energy, cooperativa que es dedica a l’acompanyament de comunitats energètiques.
Les comunitats energètiques locals són una nova figura en la cadena de valor socioeconòmic del sector energètic i un nou actor en el gran ventall d’escenaris de la transició energètica. És una associació, cooperativa, o qualsevol altra entitat jurídica que estigui controlada per membres locals (ciutadania, teixit productiu, ens locals) sense ànim de lucre i dedicada a activitats en el sector energètic (producció, distribució, agregació, etc.). L’objectiu principal sempre és el benefici local.
Es tracta, doncs, d'un mecanisme organitzatiu que permet que diferents actors locals (ens locals, agents socials i econòmics, ciutadania) participin activament de la transició energètica de forma conjunta, ja sigui produint energia, compartint-la , o establint mecanismes de gestió i estalvi energètic. Són un mecanisme clau per avançar cap a una transició energètica més equitativa, sense deixar ningú enrere i que dona oportunitats perquè tothom pugui participar-hi.