Barcelona celebra la Setmana Sense Soroll amb tot tipus d'activitats

26/04/2022 - 12:53

El 27 d’abril se celebra l'Ajuntament de Barcelona celebra el Dia Internacional Sense Soroll, una jornada de conscienciació al voltant de la contaminació acústica i les seves conseqüències. Catalunya amplia la proposta a través de la Setmana Sense Soroll, que va des del 25 d’abril a l’1 de maig.

L’objectiu és contribuir a millorar la qualitat acústica de Catalunya, sota el lema “Abaixem el volum”. Barcelona ofereix una bateria d’activitats relacionades: tallers, rutes i jocs per pensar i repensar el so, el soroll i el silenci a la ciutat. La Clariana de les Glòries acull diumenge un tastet del programa, mentre que durant la Setmana Sense Soroll pròpiament dites les Aules Ambientals i els Centres Cívics s’encarregaran d’organitzar activitats arreu de la ciutat. Les activitats son les següents:


Ruta Batec dels Barris. Les grans fonts, a Montjuïc

Més que una ruta, una experiència sensorial. Visitareu, observareu i, sobretot, escoltareu el so de les fonts monumentals del Parc de Montjuïc. Una aproximació diferent a les obres de Jujol, Buigas i l’avinguda de les cascades, que emfatitza el silenci dels llacs del Pavelló Mies van der Rohe. 

Requereix inscripció prèvia. Cal portar calçat còmode. Es recomana portar un accessori per tapar els ulls. Trobada a Plaça Espanya amb Av. Reina Maria Cristina sota la Torre Veneciana de la dreta (mirant el MNAC). Dimarts 26, de 17 a 18:30 hores. Més informació.


Ruta Tocant a sometent, pel Gòtic i la Barceloneta

L’oïda, l’olfacte i el gust son sentits que normalment no tenim en compte quan passegem per un indret, però tot i així la seva importància pot ser cabdal. En concret, els sons d’un espai determinat son essencials per a entendre la identitat de determinats llocs. En aquesta ruta coneixereu tot el Gòtic i fins la Barceloneta a través del so i descobrireu la complexa tasca de gestionar la contaminació acústica en entorns urbans. Es tracta d’una passejada segura i controlada, amb la qual cosa no cal patir a l’hora de tancar els ulls.

Requereix inscripció prèvia. Es recomana portar mocador propi. Trobada al mig de plaça Catalunya. Dimecres 27, de 10 a 12 hores. Més informació.


Ruta Batec dels barris. La veu afònica de la campana dels quintos, a la Vila de Gràcia

Una altra experiència sensorial, en aquest cas, pels carrers del cor de Gràcia. Descobriu de manera original els sons i els secrets de la Vila, endinseu-vos en la història i els paisatges sonors del barri i conegueu més a fons la tasca de gestionar la contaminació acústica.

Requereix inscripció prèvia. Trobada a plaça Lesseps, davant de la Biblioteca Jaume Fuster. Dimecres 27, de 17:30 a 19 hores. Més informació.


Xerrada La contaminació acústica a Barcelona, a Sant Gervasi

Viure a la ciutat implica estar exposat al soroll. Però no es tracta només d’una molèstia: també és una qüestió vital per la nostra salut. L’Organització Mundial de la Salut, de fet, categoritza la contaminació acústica com la segona més perillosa per la salut, per darrere només de l’atmosfèrica. Què és i què no és soroll? Quin impacte té en les nostres vides? Què podem fer al respecte? Totes aquestes qüestions s’abordaran a la xerrada.

Requereix inscripció prèvia. Al CC Vil·la Urània. Dimecres 27, a les 18:30 hores. Més informació.


Ruta Batec dels barris. Superilla Sonora, a Les Corts

L’ambient energètic universitari contrasta amb els qui reposen per sempre als barris de La Maternitat i de Sant Ramon. Com en cada Batec dels barris, coneixerem la complicada tasca de gestionar la contaminació acústica en els entorns urbans i aprendrem a interpretar el mapa estratègic del soroll.

Requereix inscripció prèvia. Trobada a la plaça de Pius XII, entre el carrer de Sabino Arana i l’avinguda de Joan XXIII. Dijous 28, de 10 a 12 hores. Més informació.


Groove: Balla en silenci, a Sant Gervasi

Un taller sensorial i únic, on ballar i gaudir… Sense fer soroll! En aquesta experiència dinàmica de ball, interactiva i creativa, equilibrareu cos i ment, i ho fareu en silenci. Els participants portaran auriculars, de manera que no molestaran al veïnat!

Requereix inscripció prèvia. Al CC Vil·la Urània. Divendres 29, a les 18 hores. Més informació.


Vermut sonor, a la Barceloneta

La Fàbrica del Sol acull de nou aquesta conversa i aperitiu amb especialistes del so, soroll, l’acústica i la música. Comptarem amb diversos referents i professionals que compartiran la seva experiència: arquitectes, músics, físics i epidemiòlegs… Que parlaran de les seves especialitats mentre degustem d’un refrigeri ecològic i de proximitat.

Requereix inscripció prèvia. A la Fàbrica del Sol. Dissabte 30, d’11:30 a 13:30 hores. Més informació.

 


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Emboscades. Dones i bosc és una proposta expositiva pretén visibilitzar el paper de les dones en la gestió dels boscos del nostre país.

Article

L’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins i Cossetània Edicions han publicat la ‘Guia de flora urbana de Barcelona’, de Pere Barnola i Josep M. Panareda, que exposa una mostra de les més de mil espècies vegetals que tenim a la ciutat, i la ‘Guia de fauna urbana de Barcelona’, de Sergi Garcia, un recull de la fauna més representativa i, en molts casos, desconeguda de Barcelona. Les dues amb il·lustracions de Martí Franch.

Article

L'entitat Enginyeria sense fronteres va presentar la passada tardor la Guia per a la implementació de Comunitats Hídriques a la ciutat de Barcelona. Es va presentar en una taula rodona  sobre “les Comunitats Energètiques a les comunitats de vida. reptes i oportunitats en la transició ecosocial”. 

Butlletí