Barcelona sumarà a finals d’any 10 noves cobertes verdes

Font: Betevé i Ajuntament de Barcelona

18/05/2018 - 21:49

L’Ajuntament de Barcelona subvencionarà les propostes guanyadores, que rebran una subvenció del 75 % del cost

S'ha donat a conèixer els 10 guanyadors del concurs de cobertes verdes, una iniciativa impulsada per l'Ajuntament per promoure els terrats verds i difondre els seus beneficis, tant per a la ciutat com per als edificis on se situïn. Entre tots els projectes es guanyaran 4.000 metres quadrats més de verd a la ciutat.

L'Ajuntament de Barcelona va impulsar el concurs de cobertes verdes el juny del 2017, una iniciativa per guanyar terrats verds a la ciutat. Inicialment, s'hi van sumar 45 projectes, que van haver de presentar una proposta tècnica que ha servit per avaluar la viabilitat i idoneïtat de cada projecte.

Finalment, s'han escollit 10 propostes guanyadores, que rebran una subvenció del 75 % del cost, fins a un límit de 100.000 euros. Tot plegat suposarà una inversió total d'1,5 milions d'euros.

Els projectes estaran en edificis privats d'una gran varietat. Hi ha terrats d'edificis de veïns, escoles o empreses. Els 10 projectes guanyadors són:

Llauder, 1, a Ciutat vella

Situada als Porxos d'en Xifré, la proposta presentada per al carrer de Llauder, 1, és un projecte per enjardinar tots els terrats de l'illa. Es preveu crear un espai al qual tinguin accés els veïns i on puguin gaudir d'una zona d'esbarjo i solàrium. A més, s'hi ha previst un espai on posar estenedors i un altre on crear un gran hort urbà.

Consell de Cent, 323, a l'Eixample

En aquest edifici al carrer del Consell de Cent, 323, viuen sis famílies i una escola. Per tant, el projecte pretén crear un espai de convivència entre els veïns i la comunitat educativa. Es vol crear un espai amb espècies vegetals diverses, des d'arbusts fins a plantes aromàtiques. També es crearan horts de cultiu tradicional, així com recollida d'aigua per al rec, instal·lació d'un hotel d'insectes i generació d'energia mitjançant plaques fotovoltaiques.

Aragó, 114,  a l'Eixample

En aquest edifici, situat entre els carrers d'Aragó i Casanovas, es proposa enjardinar la coberta del pàrquing de l'immoble que dona a l'interior de l'illa, amb la intenció que hi puguin gaudir tots els veïns de l'edifici, així com els habitatges adjacents, que podran veure l'espai verd des de casa seva. S'hi proposa una plantació de sèrum, plantes aromàtiques i gramínies.

Longitudinal, 6-28, a Sants-Montjuïc 

Es tracta d’un edifici d’oficines contigu a una nau de cambres frigorífiques, situada a Mercabarna, un context industrial on l’absència de verd és notòria. Es proposa enjardinar una extensa coberta, actualment no transitable, amb un entapissat verd que millori tèrmicament l’interior de l’edifici. També s'instal·laran panells fotovoltaics com a mesura d'estalvi energètic. Aquest espai el podran gaudir les prop de 250 persones que treballen en l'edifici.

Mandoni, 11, a Sants-Montjuïc

En aquest edifici, situat al carrer de Mandoni, 11, hi ha la residència geriàtrica Gran Via Parc. Ara preveu construir a la seva coberta un espai d’ús i d’intercanvi d’experiències entre els residents, familiars i treballadors. Es planteja crear un jardí comestible de diferents espècies hortícoles que puguin ser cultivades per als residents i aprofitades per a les dietes del centre.

Sant Joan Bosco, 42, a Sarrià - Sant Gervasi

El conjunt edificat de les escoles Salesianes de Sarrià tanca perimetralment una gran illa que a l’interior disposa de dos patis situats a diferent nivell, entre els quals se situa una pèrgola actualment no transitable. El projecte presentat vol fer-la accessible, i crear una coberta verda en aquest espai.

Balcells, 41, a Gràcia

Aquest edifici, al carrer de Balcells, 41, ja va crear un jardí a la seva parcel·la. Ara vol continuar creixent en aquesta línia i proposat un terrat on plantar diversos cultius. També hi tenen previst recol·lectar aigua i plantaran plantes aromàtiques i arbusts. Els veïns volen construir un petit estany amb peixos i un hotel d'insectes. També s'hi plantaran nius i menjadores per a aus.

Sant Quintí, 75-89, a Horta-Guinardó

Es proposa actuar en un edifici del nou Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i en l’Institut de Recerca. La primera coberta queda a nivell de l’accés a l’hospital, a peu de carrer i, per tant, tindrà un important impacte paisatgístic a l’entorn. A la segona coberta hi podran accedir els 330 treballadors de l’Institut de Recerca.

Fra Júpiter, 15, a Sant Andreu

Aquesta proposta vol crear una illa verda enmig d’un entorn de naus industrials al barri del Bon Pastor. Es projecta un entapissat del terrat amb plantes i vegetació en vertical per ocultar les instal·lacions i cobrir el perímetre. També es preveu recollida d’aigua pluvial en un dipòsit, generació d’energia mitjançant plaques fotovoltaiques i aerogenerador eòlic.

Fernando Pessoa, 54, a Sant Andreu

El projecte planteja convertir els terrats d’un edifici industrial en un espai natural de formació. La intervenció vol millorar el confort tèrmic interior de l’edifici, millorar l’impacte paisatgístic de la coberta amb la utilització d’espècies mediterrànies que promoguin la presència d’abelles i altres insectes pol·linitzadors i controladors de plagues.

Les cobertes verdes ajuden a regular la temperatura de la ciutat i contribueixen així a l’estalvi energètic, afavoreixen la qualitat de l’aire, la biodiversitat i un paisatge urbà més agradable, promouen l’aprofitament de recursos naturals i fomenten les relacions veïnals.

Els deu projectes guanyadors del concurs aportaran aquests beneficis ambientals i paisatgístics a quatre blocs d’habitatges, dues escoles, un centre sanitari i científic, una residència geriàtrica, dos edificis industrials i unes oficines repartides per set districtes de la ciutat: Ciutat Vella, l’Eixample, Sants-Montjuïc, Sant Andreu, Sarrià – Sant Gervasi, Gràcia i Horta-Guinardó.

Tot i que cada projecte s’ha dissenyat segons les característiques i dimensions pròpies de l’espai, que van de 83 a 1.085 metres quadrats, la majoria de les propostes inclouen zones verdes diverses i d’estada, plaques fotovoltaiques, recollida d’aigua pluvial, caixes niu per als ocells i hotels d’insectes, i la meitat inclouran horts urbans.

Exhibició a la Model

Les propostes guanyadores del concurs, escollides segons criteris de viabilitat i idoneïtat entre les 45 propostes presentades inicialment i finançades per fer els estudis tècnics, rebran una subvenció del 75% del cost de les obres i dels estudis necessaris per executar-les. El cost de les obres i els estudis tècnics oscil·la entre 40.000 i 165.000 euros segons el projecte. L’Ajuntament subvenciona el 75% d’aquest cost, amb un límit de 100.000 euros per cada projecte.

Les deu cobertes verdes s’exhibeixen des d’avui al pati de la Model per explicar els projectes i els seus beneficis. L’exposició s’ha inaugurat en el marc de la Setmana d’Arquitectura de Barcelona.


 

 
Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Article

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha mostrat a Brussel·les el compromís de Barcelona amb la millora de la qualitat de l’aire a la ciutat. Ha estat en el marc d’una reunió amb l’eurodiputat Javi López, ponent del Parlament Europeu per a la revisió de la Directiva de la qualitat de l’aire, i amb François Wakenhut, cap de la unitat de qualitat de l’aire de la Comissió Europea

Article

La remodelació dels jardins de les Tres Xemeneies, al Poble-sec, suposa un pas endavant en la millora de l’eficiència energètica i la reducció de la contaminació en els treballs urbanístics. L’actuació permetrà eliminar barreres arquitectòniques i dinamitzarà l’espai.

Butlletí