Font: Ajuntament de Berga
L’Ajuntament de Berga no competirà per tenir l’arbre de Nadal més alt de la península, però sí que apostarà per tenir l’arbrat més sostenible
L’any passat, la capital berguedana va recuperar la tradició d’instal·lar dos avets naturals, un a la plaça de la Creu i un altre a la plaça de Sant Pere, a través d’una iniciativa conjunta amb la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa. Enguany, es repetirà l’experiència i es portarà a terme un projecte de valorització de l’arbrat de Nadal per donar a conèixer els usos que tindran les diferents parts dels avets un cop hagin finalitzat les festes nadalenques.
El regidor de Medi Ambient, Guillem Canal, s’ha mostrat satisfet que la instal·lació dels dos avets contribueixi a esperonar l’ambient nadalenc i fer-ho de forma sostenible. Canal ha esmentat que “no venim a competir amb estructures metàl·liques plenes de llums LED. El projecte d’instal·lació dels avets no acaba amb la campanya de Nadal, sinó que tindran una vida útil interessant quan hagin finalitzat les festes”.
Valorització de l’arbrat
Els dos avets instal·lats a la ciutat provenen de La Pobla de Lillet i tenen una altura d’entre 12 i 13 metres. Moisès Masanas, president de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa, ha comentat que “els dos arbres es trobaven en boscos de titularitat pública gestionats per la mancomunitat” i ha fet èmfasi en la gestió forestal sostenible. “Una part de l’arbrat s’utilitzarà per a un projecte d’estella forestal i l’altra per a la valorització de la fusta. Volem fer que el Nadal sigui una part més de la nostra idea de ciutat sostenible”.
Un cop finalitzada la campanya de Nadal, els arbres es traslladaran a la serradora de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa. Les puntes i una part del tronc es convertiran en energia, mentre que la resta del tronc es destinarà a usos de fusta per a serra i es fabricarà algun element de mobiliari urbà. Les copes es retornaran al bosc per afavorir la incorporació de matèria orgànica al sòl.
Proximitat i sostenibilitat
Una de les accions que es duran a terme per difondre la iniciativa serà la col·locació d’una lona informativa a la plaça de Sant Pere per explicar el cicle de carboni dels arbres de Nadal instal·lats a Berga. Més enllà de les dades de fixació i emissió de CO2, la intenció és acostar a la ciutadania diferents conceptes relacionats amb la gestió forestal sostenible, els criteris ambientals a l’hora de la presa de decisions i la divulgació de la tasca de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa.
Encesa de l’enllumenat
Els avets naturals i l’enllumenat instal·lat als carrers i places de la ciutat contribuiran a l’embelliment de la ciutat durant el període nadalenc. L’Ajuntament de Berga ha organitzat un acte per iniciar el Nadal que es portarà a terme aquest divendres 1 de desembre, a la plaça de Sant Pere, a les 19 h. L’esdeveniment comptarà amb la participació de la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga, que s’ocuparà d’amenitzar l’encesa de l’enllumenat.
La regidora de Promoció Econòmica, Ermínia Altarriba, ha explicat que l’encesa de l’arbre suposarà l’arrencada de la campanya nadalenca i ha agraït “la col·laboració del comerç i les entitats veïnals per fer que els carrers estiguin més il·luminats i fer que podem gaudir d’unes festes més atractives”. Altarriba també ha comentat que els arbres estan ubicats al costat dels eixos comercials per tal de fer més agradable el passeig, dinamitzar el comerç local i afavorir la compra de proximitat, deixant la mínima empremta ambiental possible.