Catalunya s'adhereix a la campanya de l'ONU i l'OMS per a la millora de la qualitat de l'aire a les ciutats

21/11/2017 - 08:39

La campanya BreatheLife s’ha presentat en el marc de la Cimera del Clima que se celebra a la ciutat alemanya de Bonn. Aquesta iniciativa se suma a les accions que està duent a terme la Generalitat per millorar la qualitat de l’aire i informar de la situació, principalment a la conurbació urbana de Barcelona.

El mes vinent entren en vigor les restriccions de circulació a Barcelona i 39 municipis més del seu entorn en situacions d’alta contaminació, quan es declari un episodi ambiental

El sotsdirector executiu del programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA),  Ibrahim Thiaw, ha presentat, durant la Cimera del Clima (COP23) de Bonn (Alemanya), la llista de les primeres adhesions a la campanya mundial per a la millora de la qualitat de l’aire BreatheLife, entre les que hi figura Catalunya. Aquesta és una campanya conjunta, liderada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Coalició Clima i Aire Net (CCAC), que pretén mobilitzar ciutats i ciutadans per a la protecció de la salut i del planeta dels efectes de la contaminació atmosfèrica. La meta és reduir a la meitat el nombre de morts que provoca la contaminació abans de 2030.

Altres membres que s’hi han adherit són, com Catalunya, membres de la Xarxa de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible (nrg4SD), com ara el País Basc, la Llombardia, Jalisco, Azuay, Campeche, Chaco, Gossas, i Plateau. Els estats i regions signants es comprometen a unir esforços en aquesta matèria a nivell global, a més d’intercanviar experiències i bones pràctiques.

Presència internacional continuada

Catalunya forma part, des de 2011, de la xarxa AIR (AIR-Quality Iniciative of Regions), conformada per 13 regions de set països membres de la Unió Europea, que representen el 22% del PIB i el 18%  de la població (uns 88 milions d’habitants). La xarxa inclou moltes de les àrees més densament poblades i industrialitzades de set Estats, com les de Milà, Torí, Bolonya, Rotterdam, Amsterdam, Frankfurt, Stuttgart, Colònia, Londres o Barcelona. Per aquest motiu presenten una preocupació comuna en matèria de contaminació atmosfèrica i volen influir en les polítiques de millora de la qualitat de l’aire a nivell europeu ja que, malgrat els esforços esmerçats, i de la mateixa manera que passa en d’altres regions, tenen dificultats per assolir alguns dels límits dels valors establerts en la Directiva europea de Qualitat de l'Aire.

Contaminació a les aglomeracions urbanes

A Catalunya, la majoria de contaminants avaluats compleixen els  objectius, amb nivells molt inferiors als màxims permesos. Però n’hi ha dos, el diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules en suspensió, que presenten superacions dels límits legislats, bàsicament a la conurbació de Barcelona. Es tracta d’un fenomen vinculat a les grans aglomeracions urbanes degut, en bona mesura, a les emissions del transport terrestre, tant pel que fa al desplaçament de persones com al transport de mercaderies. En el cas de la conurbació de Barcelona, s’hi afegeixen les emissions que generen el port i l’aeroport, a més d’activitats industrials vinculades a la generació elèctrica i a la fabricació de ciment, acer i vidre. És per això que la Generalitat té en marxa el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire, horitzó 2020, que inclou un seguit de mesures per reduir les emissions de diferents orígens.

En el cas concret del transport terrestre, les principals actuacions passen per millorar les condicions de mobilitat urbana i afavorir una mobilitat més racional, incentivant el transport públic i la mobilitat neta. En situacions puntuals d’elevats nivells de contaminació ambiental i de previsió de persistència, la Generalitat declara la situació d’episodi ambiental. D’aquesta manera aplica, de forma automàtica, una sèrie de mesures destinades a reduir les emissions.

Restriccions de trànsit i augment del transport públic

A partir del proper 1 de desembre, en  virtut de l’Acord per a la millora de la qualitat de l'aire a la conurbació de Barcelona, signat el passat mes de març, entren en vigor les restriccions de circulació a la ciutat de Barcelona i a 39 municipis més del seu entorn en situacions d’alta contaminació, quan es declari un episodi ambiental per alts nivells de diòxid de nitrogen (NO2). Recordem que el trànsit quedarà restringit per a les furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre de 1994, i per als turismes d’abans de l’1 de setembre de 1997, a les carreteres competència de la Generalitat. En aquesta situació, es reforçarà el transport públic per oferir la màxima capacitat operativa.

Un cop la Generalitat declari l'episodi de contaminació per NO2, l’AMB i els ajuntaments duran a terme les restriccions de trànsit de la zona de baixes emissions de l'àmbit de les rondes de Barcelona, on no podran circular els turismes que no disposin d'etiqueta ambiental de la DGT. Les excepcions són els vehicles d'emergència, els de persones amb mobilitat reduïda (VPMR) i els serveis bàsics. Igualment, hi ha excepcions transitòries durant l'hivern-primavera 2017- 2018 per a les motos, camions, autocars i autobusos i furgonetes Euro 1, Euro 2 i Euro 3.

Aquestes restriccions estaran actives entre les 7 i les 20 hores, de dilluns a divendres, des del dia de la declaració de l’episodi i fins que es doni per finalitzat, i passaran a ser permanents de cara a l’1 de gener de 2019.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Maresme Circular redueix un 80% la concentració del principal causant d’olors de la planta de tractament de residus de Mataró.

Article

S’organitzen dues sessions participatives per definir el full de ruta per a un aire més net.

Article

Set escoles de Terrassa participen en un projecte europeu per analitzar la qualitat de l'aire i l'efecte del contaminant NO2.

Butlletí