Central Parc del Baix Llobregat

Font: Central Parc

21/08/2020 - 12:34

El Parc Agrari del Baix Llobregat té 160 hectàrees abandonades. A Central Parc han recuperat 5,5 hectàrees d’aquests espais en desús i els posen en valor a través de l’agricultura ecològica.

A les finques on promouen la formació i la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat, ofereixen productes ecològics i de proximitat amb petjada social.

Es tracta d’una cooperativa de treball associat i iniciativa social sense ànim de lucre que promou la recuperació mediambiental d’espais degradats del Parc Agrari i la formació i inserció sociolaboral de persones en situació de risc d’exclusió a través de la producció agroecològica al Baix Llobregat.

Actualment, Central Parc treballa amb 7 hectàrees de terreny situades al Parc Agrari del Baix Llobregat, totes amb el certificat ecològic del CCPAE, on desenvolupa la producció i la comercialització de verdures i hortalisses ecològiques. La cooperativa es va fundar el 24 d’abril del 2015 amb la posada en valor d’una primera parcel·la, Les Cabasses, i actualment produeix en 3 finques diferents (Les Cabasses, Cal Gallina i Ca la Nanda).

L’impacte social del projecte es dirigeix cap a diversos col·lectius que, a partir de l’activitat agrícola, treballen de forma cooperativa i fomenten el sentiment de pertinença i utilitat de les persones. Els col·lectius amb qui col·laboren són:

  • Joves que no han finalitzat els estudis i que estan realitzant el curs de PFI (Programa de Formació i Inserció), especialitzat en auxiliar agropecuari
  • Aturats de llarga durada, majors de 45 anys, amb escassos recursos o sense ingressos
  • Persones refugiades o demandants d’asil amb vincles amb l’agricultura i en procés d’integració social
  • Persones realitzant mesures penals alternatives
  • El desenvolupament de l’activitat agrícola i formativa de Central Parc també té un impacte directe en el medi ambient, en les persones i en l’economia. L’impacte es concreta en:
  • La recuperació d’hectàrees de terreny agrícola en desús
  • La producció ecològica i satisfacció de la demanda d’aquest tipus de productes
  • La creació de llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat
  • La inserció sociolaboral i integració de persones en situació de vulnerabilitat
  • L’augment de la cohesió social
  • L’augment del consum ecològic i de proximitat
  • El desenvolupament econòmic sostenible

 

Municipis: 
Baix Llobregat

Relacionats

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Article

El reconeixement destaca la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i la votació és oberta a tota la ciutadania.

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Butlletí