Centre de Fauna Salvatge i Educació Ambiental CAMADOCA: la biodiversitat dels nostres rius

Font: CAMADOCA i Diputació de Barcelona

08/08/2017 - 09:28

Els nostres rius i rieres estan plens de vida. La tortuga de rierol, granotes, gripaus, macroinvertebrats, les nàiades i el cranc autòcton en són alguns exemples.  Malauradament, els espais fluvials i els seus entorns estan patint processos de degradació degut a la contaminació, la sobreexplotació, l’alliberament d’espècies exòtiques, també per la sobrefreqüentació, el què està provocant la davallada de les poblacions d’aquestes espècies vinculades a l’aigua i en ocasions, la seva desaparició. Iniciatives com CAMADOCA, el centre de fauna salvatge i educació ambiental, ajuden a conservar els espais fluvials de gran valor ecològic i a preservar la seva biodiversitat, tant de fauna com de flora autòctona.

La masia CAMADOCA es troba molt a prop de Santa Maria de Merlès, al Lluçanès, territori que travessa la riera de Merlès i que neix de la confluència de torrents que baixen de la Serra de Catllaràs. Durant el seu curs, travessa les comarques del Ripollès, Berguedà, Osona i finalment, el Bages. Les zones per les que passa, no tenen una gran densitat de població ni presència important d’indústries, per aquest motiu és,  afortunadament, un dels sistemes aquàtics més ben conservats de Catalunya.

El centre CAMADOCA està gestionat per l'Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctones (ADEFFA) que desenvolupa diversos projectes que tenen com a objectiu principal preservar l’habitat fluvial i la seva biodiversitat autòctona. Realitza, per exemple, cria en captivitat d’espècies de fauna protegida i en perill, repoblacions, rescats i estudis de fauna principalment, en l’àmbit fluvial.

L’educació i sensibilització ambiental és una línia de treball fonamental en el centre ja que a través de l’educació es pot donar a conèixer el valor ecològic d’aquests espais  la importància biodiversitat i el paper clau que juguem les persones a l’hora de conservar el medi natural. L’objectiu és sensibilitzar i donar a conèixer hàbits que es puguin incorporar en la nostra vida quotidiana que fomentin el respecte i la cura pels entorns naturals i la biodiversitat.

Realitzar una visita a CAMADOCA és endinsar-se en els secrets i tresors que amaga l’aigua. La masia disposa d’aquaris on el visitant pot observar de prop, identificar i conèixer les característiques de diferents espècies de peixos d’aigua dolça, invertebrats, petxines i crancs, entre d’altres. L’espai d’aprenentatge es complementa amb els entorns de la masia, on s’han instal·lat aquaris i estanys naturalitzats on es poden trobar tortugues i peixos de mida gran.

Els visitants, també tenen l’oportunitat de conèixer de primera mà la riera de Merlès. Descobriran com a partir de l’observació de la fauna i flora presents podem conèixer quina és la qualitat del riu. També coneixeran les conseqüències de l’alliberament de fauna exòtica, com per exemple, la tortuga de Florida, fomentant així, la tinença responsable d’animals de companyia. Pensem-ho abans de portar un animal a casa!

Ajudant a la fauna

Tornant a la masia, ens falta per descobrir un espai molt interessant: les instal·lacions del centre de recuperació. Molts dels animals que es troben a CAMADOCA, provenen de centres de recuperació. Són animals que han patit algun accident i els ha quedat una lesió irreversible i, com a conseqüència, no es poden retornar al seu hàbitat natural. En aquests casos, aquests animals troben la seva llar a CAMADOCA. És el cas d’alguns exemplars d’òliba o de visó europeu. Sempre que és possible, aquests animals s’aparellen i les seves cries sanes, quan estan preparades s’alliberen a la natura.  

Coneixent la història d’aquests animals, el visitant descobreix la realitat a la que s’enfronten moltes espècies, no només a causa de la degradació del medi sinó a accions directa dels humans: atropellaments, enverinaments, compra d’animals que es crien a casa i després s’abandonen, etc. I la conseqüència: animals irrecuperables que no poden tornar al seu medi natural i la davallada i fins i tot, desaparició de les espècies autòctones.

No oblideu que aquestes visites no s’adrecen només a grups d’infants. El centre està obert per totes aquelles persones interessades en conèixer la fauna i flora dels nostres rius i sobretot, com ajudar a protegir-les.

Per a més informació: http://www.adeffa.cat/

Fonts consultades:

http://www.adeffa.cat/
http://santamariademerles.cat

Fotografies: http://www.adeffa.cat/


En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona realitza un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.


Municipis: 
BerguedàSanta Maria de Merlès

Relacionats

Acte
02/02/2025 - 00:00
Article

Aigües de Barcelona i ATL han iniciat dues actuacions de gran abast a Santa Coloma de Gramenet per assegurar l’aprofitament de l’aigua del riu per a futurs usos ciutadans. La finalització del carril bici, Bicivia 8, i les obres de la segona fase del Refugi de Biodiversitat donaran una nova embranzida a la llera colomenca.

Article


Jardins de papallones és un projecte de ciència ciutadana impulsat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa Escoles Verdes.

Butlletí