Com sona Sabadell ?

04/03/2022 - 10:43

Sabadell fa una crida ciutadana per dibuixar el paisatge sonor de la ciutat mitjançant els dispositius mòbils

Sons de Sabadell és un projecte de ciència coorganitzat per l’Ajuntament i la La Salle-URL

Sabadell inicia una campanya oberta a la ciutadania per tal de dibuixar el paisatge sonor de la ciutat. Sons de Sabadell és una iniciativa de ciència ciutadana acústica coorganitzada per l’Ajuntament de Sabadell i La Salle-URL. Les persones interessades poden participar mitjançant el seu dispositiu mòbil fins al 30 d’abril.

El procediment per sumar elements al mapa sonor de la ciutat és molt senzill. El primer pas és buscar indrets de la ciutat o del rodal on es puguin trobar sons agradables (naturals, humans o artificials). El següent pas és enregistrar el so amb un petit vídeo en format horitzontal d’uns 30 segons, sense que apareguin cares ni veus que es puguin reconèixer. Per últim, cal pujar el vídeo a la plataforma habilitada per La Salle-URL, coorganitzadora de la campanya. Aquest mecanisme permetrà obtenir dades quantitatives i qualitatives dels sons a la ciutat.

En el projecte hi participen de forma activa cinc escoles de primària, amb alumnat entre 10 i 14 anys que ha rebut formació específica. En aquests casos, s’ha realitzat una descoberta acústica de l’entorn del centre educatiu. A banda d’això, Sons de Sabadell resta obert a tota la ciutadania, ja que es busca la participació activa del públic no especialitzat, juntament amb professionals del món de la ciència i la recerca.

D’altra banda, l’experiència serà presentada el pròxim mes d’abril en el 4t Congrés d’Acústica de Catalunya, a Granollers, en el marc d’una taula rodona especialitzada en ciència ciutadana i acústica ambiental.

Neix a partir de Sons al Balcó

Sons de Sabadell és una evolució del projecte Sons al Balcó, coliderat per l’ISGlobal i La Salle-URL durant els anys 2020 i 2021. Aquesta iniciativa pionera ha recollit paisatges sonors de tot Catalunya i continua estudiant la incidència del confinament en la percepció sonora dels ciutadans, també en el moment actual de tornada a la normalitat.


 

Municipis: 
Vallès OccidentalSabadell
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Escola d’Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona ha acollit una jornada en què alumnat dels centres Jaume Cabré i Escola Tecnos (Terrassa) i Ca n'Oriac i Narcisa Freixas i Cruells (Sabadell) han presentat els projectes que han dut a terme al llarg d'aquest curs sobre com reduir la contaminació atmosfèrica als seus instituts.

Article

L’AMB engega un projecte en tres municipis metropolitans

Article

El Consistori ofereix una gamma completa de paraments de taula reutilitzables adaptats a les dimensions de cada celebració

Butlletí