Compostar al Poble Sec

Font: Tarpuna

03/03/2022 - 10:42

El veïnat del barri del Poble Sec de Barcelona ja pot fer ús d'una màquina de compost, ubicada a l’ Institut Consell de Cent del barri.

Una quarantena d’estudiants i veïnes van assistir a la jornada de presentació a la qual també van participar el director de l’Institut, Jesús Martín; Andrea Milán, tècnica d’Intervenció Social d’ACPP Catalunya; Francisco Esteban, tècnic de Tarpuna SCCL, entitat que lloga la màquina al projecte.

Els alumnes de l'Institut van ser els responsables de presentar i explicar el funcionament de la màquina i del projecte per a barri. Segons la tècnica del projecte, Andrea Milán, hi ha un desconeixement general “sobre la matèria orgànica que es llença incorrectament que acaba als abocadors i també genera CO₂ a l’atmosfera”. Amb aquesta iniciativa, els alumnes del centre volen ser “actors socials en matèria de sostenibilitat, medi ambient, economia circular i consum responsable”. En aquest sentit, durant la jornada també van posar sobre la taula altres propostes com arboritzar el barri, instal·lar més panells socials “o instaurar dies verds al centre on implicar tot el barri”, explicava una de les alumnes que participa a la comissió de sostenibilitat creada al centre educatiu.

 

Una màquina de compost per al barri

Tota la comunitat del barri està convidada a participar del compostatge i a abocar els residus a la màquina. En aquesta s’hi poden abocar restes de fruita i verda (closques, pells, llavors…), restes de carn i de peix (sempre i quan ossos i espines siguin petits), menjar en mal estat, restes d’infusions, marró de cafè, taps de suro, paper de cuina i tovallons bruts, escuradents i pals de gelat o de menjar xinès de fusta. El veïnat podrà fer ús en tot moment a la màquina, bé accedint a l’Institut dins de l’horari lectiu, bé deixant les restes en un contenidor que es troba a la porta de la compostadora i que està destinat a recollir la matèria orgànica.

 

Poble-sec, creant una xarxa de participació i intercooperació entre la comunitat educativa, veïnal, empresarial, comunitària i familiar del barri.

Durant els primers mesos s’ha acompanyat a un grup de joves en aquest procés i se’ls han fet sessions de formació sobre economia feminista, economia circular, gestió dels residus i compostatge. Posteriorment, s’han dissenyat accions a portar a terme en el marc d’aquest punt de compostatge veïnal. Amb posterioritat, es faran sessions participatives d’avaluació del desenvolupament del projecte i de plantejament de vies de continuïtat.

El projecte està co-gestionat per l’Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP) i per Tarpuna SCCL.  ACPP és una ONG independent, progressista i laica amb més de 25 anys d’experiència en projectes. En l’àmbit de l’educació per la justícia global ha desenvolupat diversos projectes en temàtiques com interculturalitat, educació per la pau, diversitat afectiu-sexual i de gènere, economia social i solidària, entre d’altres. Tarpuna és una cooperativa d’iniciativa social i sense ànim de lucre. La seva finalitat és donar resposta a les necessitats socials de l'entorn, especialment les de les persones més afectades per les desigualtats econòmiques i socials.


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Article

La Festa Major del barri de Sants de Barcelona ha engegat una prova pilot amb quatre comissions voluntàries d’un servei de recollida selectiva dels guarniments.

Article

Es tracta de les propostes guanyadores del repte llançat per la Fundació BIT Hàbitat i l’Agència Local d’Energia de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona. Els equips guanyadors fabricaran ara els prototips de les estructures que es provaran durant un any al Campus Nord i al Campus Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya. 

Article

El passat 19 de novembre es va celebrar la jornada de networking de la Xarxa Barcelona + Sostenible, amb 134 assistents de més de 100 organitzacions de la ciutat que es van reunir al Born Centre de Cultura i Memòria. Durant el Fem Xarxing d’enguany, es van posar en valor les bones pràctiques i accions per la sostenibilitat emmarcades en els Reptes de ciutat, mentre s’estrenyien relacions i se n’establien de noves.

Butlletí