Comunitats energètiques amb autoconsum compartit a Rupià, Cellera de Ter i Amer

Font: Diputació de Girona i Km0 Energy

19/05/2021 - 09:31

Rupià, Cellera de Ter i Amer, activen les primeres Comunitats Energètiques a Catalunya, amb el lideratge de la Diputació de Girona. Seran comunitats basades en instal·lacions amb autoconsum compartit.

 

S’estan ultimant els detalls pel llançament de les primeres Comunitats Energètiques en l’àmbit català als municipis de Rupià, la Cellera de Ter i Amer. 

Les Comunitats Energètiques són una eina indispensable perquè els consumidors puguin cobrir els riscos i aprofitar les oportunitats de la transició energètica. 

El nou model energètic es basa en producció renovable i de proximitat, en electrificar els consums i fer flexible la demanda. Això requereix d’un consumidor actiu que ja no només rep energia de la xarxa sinó que també en pot produir i emmagatzemar, alhora que pot prestar serveis al sistema i obtenir-ne ingressos. 

La figura de les Comunitats Energètiques ha de ser l’encarregada de facilitar-li la vida al consumidor per esdevenir agent actiu d’aquesta Transició Energètica. 

En aquest cas, les Comunitats Energètiques son impulsades pels Ajuntaments amb el suport tècnic i econòmic de la Diputació de GironaKM0 Energy ha participat en el disseny d’aquestes Comunitats i actualment dirigeix l’execució dels projectes per encàrrec dels municipis. En el projecte també hi ha participat Audit Energia, elaborant els projectes executius de les instal·lacions solars. Finalment, Gistalnou i SimTec han sigut els responsables d’executar aquestes instal·lacions, que ja son visibles a les teulades dels equipaments seleccionats.

Cada llar que hi participi tindrà dret a un percentatge de la producció de les plaques solars situades a teulades de propietat municipal, un autoconsum compartit

Cada llar que hi participi tindrà dret a un percentatge de la producció de les plaques solars situades a teulades de propietat municipal, que se li restarà del seu consum mensual. A més, tots els participants disposaran d’una app que els permetrà visualitzar el seu aprofitament i el de tota la Comunitat. 

A cadascuna de les instal·lacions s’hi podran connectar fins un màxim de 44 llars amb una potencia de 0,5 kWp, que equival a uns 700 kWh anuals.

Els membres de la Comunitat Energètica, a més de rebre energia de la instal·lació compartida, també rebran consells de com reduir i adaptar els seus consums, de com millorar la contractació de l’energia i reduir-ne el seu cost, i informació sobre els diferents aspectes de l’àmbit energètic per prendre decisions informades i convertir-se en agents actius de la transició energètica cap a un model renovable i de proximitat.  

Les bases del concurs per la participació dels veïns de la Comunitat Energètica estan pendents de la aprovació definitiva i la corresponent publicació al Butlletí Oficial de la Província de Girona (BOPG) i s’espera que de cara al mes de Setembre les Comunitat Energètiques de tots tres municipis ja estiguin plenament actives amb tots els seus membres connectats i esdevenint consumidors actius.

Finalment, destacar que aquests projectes, a part de generar els beneficis descrits per tots els participants també tenen una lògica econòmica darrera que els fa viables. Els municipis de la província de Girona avancem de manera decidida cap a la Transició Energètica en un model renovable, de proximitat, sostenible econòmicament i participatiu.


Presentació del projecte als seminaris tècnics de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

Vídeo de la presentació


 

Categories: 
Municipis: 
Gironès

Relacionats

Article

Investigadors de la URV elaboren un sistema capaç de minimitzar l’impacte econòmic i ambiental en la configuració de comunitats energètiques d’energia renovable.

Article

29 habitatges del barri de Montolivet ja funcionen amb l’energia que genera la instal·lació. Situada al teulat de les antigues escoles de Sant Pere Màrtir i a l’Escola Bressol Municipal, té una potència de 30 kW. L’Ajuntament d’Olot participa com un soci més de la comunitat energètica de Montolivet, que entra a formar part d’una prova pilot de digitalització de la Generalitat.

Article

Reptes i resultats a les comarques de Girona

Butlletí