Contra els mosquits, ratpenats!

Ajuntament de Barcelona
10/02/2016 - 08:27

Durant el mes de febrer l’Ajuntament de Barcelona instal·larà 18 torres niu per a ratpenats en horts urbans i zones verdes.

Amb aquesta mesura pionera a la ciutat s’espera controlar els grups d’insectes voladors en espais verds urbans. Es preveu que les torres niu facilitin la presència de ratpenats (quiròpters) en diferents horts urbans i afavoreixin la creació de colònies d’aquest vertebrat.

Durant la col·locació de la primera estructura per a ratpenats, Margarita Parés, cap de Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona, ha remarcat que aquests animals tenen un “gran poder depredador”, que farà “una doble funció”: d’una banda, “que hi hagi menys insectes a la ciutat, i s’evitarà així la propagació de virus com els que porten els mosquits”.

Més de 300 ratpenats per caixa
Les torres es repartiran en horts urbans on treballen persones grans i al Viver de Tres Pins, freqüentat per treballadors municipals amb l’objectiu de garantir la conservació de la biodiversitat urbana. Aquests nous espais, amb capacitat per a 300 exemplars i que propicien la creació de grups de quiròpters, tenen una caixa niu doble que els tècnics poden revisar i estan fets de fusta procedent de boscos d’explotació sostenible. Xavier Puig, expert en ratpenats de l’associació Galanthus ha explicat: “Aquestes estructures tenen un disseny que s’adapta a les temperatures actuals, molt més altes que fa anys.” I ha afegit: “Disposen de condicions microclimàtiques que s’adapten a les necessitats de l’animal en cada moment.”

L’expert de Galanthus ha exposat: “A mitjan abril comença l’època de cria d’aquests animals, que haurien de començar a poblar les caixes on es concentraran, principalment, les femelles i les cries”. A Barcelona, hi viuen 8 espècies de ratpenats, que no són perillosos ni agressius. Només cal evitar tocar-los amb les mans, ja que com la majoria d’espècies salvatges, poden mossegar si se’ls molesta.

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Notícia

L’Atles de Biodiversitat de Barcelona ja incorpora dades de crustacis i mol·luscs gràcies a la ciència ciutadana. Les dues noves capes han estat creades íntegrament amb dades ciutadanes recollides per l’ICM-CSIC, que el 2021 va permetre també afegir la capa de peixos a la guia.

Article

Barcelona destaca com una de les metròpolis més actives en el mapeig de biodiversitat marina en un recompte mundial de natura urbana.

Article

L’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins i Cossetània Edicions han publicat la ‘Guia de flora urbana de Barcelona’, de Pere Barnola i Josep M. Panareda, que exposa una mostra de les més de mil espècies vegetals que tenim a la ciutat, i la ‘Guia de fauna urbana de Barcelona’, de Sergi Garcia, un recull de la fauna més representativa i, en molts casos, desconeguda de Barcelona. Les dues amb il·lustracions de Martí Franch.

Butlletí