Cultura sostenible i inclusiva a Terrassa

23/10/2023 - 08:18

Terrassa se suma a la crida d'Eurocities per treballar per una cultura més sostenible i més inclusiva

L'Ajuntament de Terrassa, a través de la regidora de Cultura i de Relacions Internacionals, Rosa Boladeras, ha signat l'adhesió a la crida de la xarxa de les principals ciutats europees, Eurocities, per desenvolupar polítiques culturals més sostenibles i més inclusives. Amb Terrassa, són ja 36 les ciutats que s'han adherit a la Crida a l'Acció, promoguda per la ciutat de Lille, junt amb altres ciutats que s'hi han sumat, com Florència, Gant, Birmingham o Toulouse.

La regidora destaca que «les ciutats són actors principals en la lluita contra el canvi climàtic, i la cultura no és aliena. La nostra prioritat és que tothom pugui gaudir de l'art i la cultura. La cultura ha d'arribar a tothom i a tot arreu. I ho ha de fer d'una manera sostenible. La cultura ha de sembrar». Boladeras apunta alguns exemples de polítiques culturals sostenibles, com «la optimització de recursos per construir equipaments polivalents oberts a la cultura i que integrin les energies renovables; portar activitats culturals a equipaments que estan en desús, com serà el cas de la Masia de Ca n'Anglada; o crear circuits més sostenibles per a les companyies».

Amb aquesta signatura, Terrassa es compromet a:

    • Desenvolupar polítiques culturals més sostenibles i inclusives.
    • Treballar amb altres grans ciutats europees per millorar les polítiques locals i compartir bones pràctiques. Això es farà mitjançant el nou grup de treball d'Eurocities sobre cultura sostenible, on les ciutats compartiran coneixements i pràctiques innovadores sobre cultura sostenible.
    • Considerar el desenvolupament de projectes de col·laboració amb altres ciutats europees.
    • Sensibilitzar sobre la transició ecològica i la inclusió social entre els actors culturals locals públics i independents: institucions culturals, associacions, artistes i públic.
Lluita contra el canvi climàtic

Foto: Rosa Boladeras en el moment de la signatura. Ajuntament de Terrassa

La xarxa europea, i l'Ajuntament de Terrassa, entén que les ciutats són part integral de la lluita per mitigar l'escalfament global, adaptar-se al canvi climàtic i fer que les societats siguin més inclusives. Aquests reptes conflueixen a les ciutats, i són les ciutats les que tenen la riquesa de coneixements i experiència per resoldre'ls. Les polítiques culturals locals tenen com a objectiu facilitar l'accés a l'art i la cultura per a tothom, gaudir, crear i practicar l'art en totes les etapes de la vida, fomentar una millor comprensió del patrimoni, desenvolupar la imaginació, aguditzar el pensament crític i l'obertura al món i compartir emocions. No obstant això, les activitats culturals i artístiques consumeixen energia, recursos i materials.

Fundada el 1986, Eurocities és la xarxa de les principals ciutats europees. Compta amb més de 200 ciutats mitjanes i grans d'un total de 38 països europeus, i constitueix una plataforma per a les seves ciutats membres on compartir coneixements i idees, intercanviar experiències, analitzar problemes comuns i desenvolupar solucions innovadores, a través de diferents fòrums, grups de treball, projectes, activitats i esdeveniments. A Eurocities es treballen diverses àrees d'interès per a les ciutats, com la cultura, els afers socials, el desenvolupament econòmic, el medi ambient o la mobilitat.

Terrassa, junt amb 10 municipis més del Vallès Occidental, va presentar una candidatura conjunta d'adhesió el 2008, i el gener de 2009 va esdevenir membre de ple dret de la xarxa. El 2021 es va renovar aquest acord de participació conjunta i, actualment, els municipis signataris adherits són Matadepera, Rellinars, Ullastrell, Viladecavalls i Terrassa, que és responsable davant la xarxa i que sustenta la Secretaria Tècnica.
Els objectius de la xarxa són:

    • Entaular diàleg amb les institucions europees i assegurar el rol de les ciutats en les polítiques públiques i legislació de la Unió europea (UE).
    • Promoure una cooperació efectiva entre les diferents esferes de govern: local, regional, nacional, europea i internacional.
    • Millorar les relacions transnacionals entre ciutats a través de la participació en projectes europeus.

El Fòrum de Cultura és un dels principals espais de treball en els quals Terrassa ha participat en els darrers anys per tal de compartir bones pràctiques amb altres ciutats europees, rebre assessorament expert per a la implementació de polítiques locals en l'àmbit de la Cultura, captar finançament europeu per a projectes locals i presentar projectes i iniciatives locals a les reunions i conferències organitzades pel Fòrum. La Crida a l'Acció per una cultura descarbonitzada i més inclusiva, a la que ens hem adherit, és una iniciativa sorgida al Fòrum de Cultura d'Eurocities.

 


 

Municipis: 
Vallès OccidentalTerrassa

Relacionats

Article

Set escoles de Terrassa participen en un projecte europeu per analitzar la qualitat de l'aire i l'efecte del contaminant NO2.

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Article

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha posat en marxa l’Oficina de Transició Energètica (OTE), una nova finestreta destinada a oferir assessorament i informació a la ciutadania i a les empreses en matèria energètica. Aquesta iniciativa té com a objectiu facilitar la incorporació d’energies renovables i millorar l’eficiència energètica a la ciutadania.

Butlletí