Decàleg de bones pràctiques per recuperar les fonts de Catalunya

Font: Agència Catalana de l'Aigua
26/05/2016 - 08:29

L'Agència Catalana de l'Aigua crea el decàleg de bones pràctiques per recuperar les fonts de Catalunya i col·labora en la campanya “Recuperem 50 fonts”, organitzada per la Xarxa de Custòdia del Territori i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya, amb motiu de la Setmana de la Natura. La iniciativa de pretén restaurar i recuperar les fonts de Catalunya per a l’ús social i sensibilitzar la ciutadania envers la importància de l’aigua.

La Setmana de la Natura fa èmfasi en les fonts com a ecosistemes del patrimoni ambiental i cultural local.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) col·labora en la campanya “Recuperem 50 fonts”. Aquesta iniciativa s’inscriu dins la “Setmana de la Natura” que tindrà lloc a partir del 27 de maig i que finalitzarà el 5 de juny, coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient.

L’ACA ha elaborat un decàleg de bones pràctiques per a la recuperació de les fonts sota criteris de sostenibilitat. L’objectiu d’aquest decàleg és disposar de la informació sobre les accions que poden posar en perill i sobre les que poden actuar en favor de la conservació de les fonts naturals. Per preservar o recuperar una font cal tenir presents els següents objectius fonamentals: mantenir o millorar la qualitat de l’entorn; potenciar l’ús públic i l’interès turístic, cultural i didàctic; i reduir o eliminar els impactes causats per obres o construccions.

Sol·licitud de permisos

Abans d’actuar en una font, i en funció de la titularitat de l’indret on està la font, cal sol·licitar els permisos al propietari i l’autorització d’activitat en domini públic

hidràulic i en zona de policia de lleres a l’administració competent. En qualsevol cas, és recomanable demanar sempre els permisos a l’ajuntament.

1.     Retirada de residus urbans

2.     Aclarida selectiva d’espècies vegetals exòtiques

3.     Plantació de vegetació autòctona

4.     Senyalització de respecte dels elements naturals i culturals de les fonts (fauna, flora, afloraments de roques i patrimoni històric)

5.     Senyalització sobre la prohibició d’abocar deixalles i d’alliberar animals o plantes

6.     Indicació de la garantia (o no) de l’aigua per consum humà6

7.     Fer itineraris que connectin fonts (“Rutes de les Fonts”) i organitzar caminades

8.     Inclusió de les fonts dins els catàlegs de patrimonimunicipal

9.     Instal·lació de cartells amb esquemes, gràfics, fotografies il·lustratives i text explicatiu sobre el funcionament de les fonts i el seu ecosistema

10. Senyalització del camí d’accés i de la font

Difusió a les xarxes

Per posar en valor la importància de les fonts i difondre la campanya de recuperació i el decàleg de bones pràctiques a través del potencial de les xarxes socials, l’ACA planteja una iniciativa participativa a través d’Instragram, Twitter i Youtube i convida a les persones interessades a participar-hi activament a través dels seus comptes amb l’etiqueta  #fontsaigua_cat

La proposta consisteix a publicar fotografies, vídeos o comentaris sobre la importància de les fonts d’aigua de Catalunya i de les activitats que es duen a terme en el marc de la “Setmana de la Natura” i de la campanya “Recuperem 50 fonts” per a la seva recuperació i conservació.

Restaurar el patrimoni natural i cultural

La “Setmana de la Natura” compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat i preveu la realització de més de 200 activitats i iniciatives arreu del territori. Es faran jornades de voluntariat ambiental, com la campanya “Recuperem 50 fonts”, conferències, debats, exposicions, jornades tècniques, tallers infantils, visites guiades i sessions de tast de productes ecològics de proximitat.

Enguany, la Setmana de la Natura vol fer especial èmfasi en les fonts, en tant que ecosistemes d’aigua dolça que formen part del patrimoni ambiental i cultural local. Les fonts constitueixen un ecosistema viu, amb una fauna, una flora i un paisatge associats i, alhora, un punt de trobada social i cultural per a les comunitats.

La “Setmana de la Natura” és l’espai de trobada i participació del voluntariat creat per la Xarxa de Custòdia del Territori i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya per donar visibilitat a les entitats ambientals i conscienciar la societat de la necessitat de conservar, protegir i restaurar la nostra natura i el nostre territori. “Recuperem 50 fonts” uneix societat, entitats i l’administració per treballar conjuntament en la recuperació de diverses fonts i basses de Catalunya coincidint amb la data de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny).


 

Relacionats

Article
L’aigua, un dret humà fonamental per al desenvolupament sostenible

Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, s’ha inaugurat a Breda la instal·lació «REFLƎX: L’aigua, un dret humà fonamental per al desenvolupament sostenible», un projecte participatiu de la Coordinadora d'ONG Solidàries i la Diputació de Girona que promou els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). 

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Article
Malgrat la pluja, la sequera continua

Butlletí