Dret a l’aigua: riscos i reptes de futur

Font: Ajuntament de Barcelona i AMAP

17/12/2020 - 10:23

Coincidint amb el 10é aniversari del reconeixement del Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament per part de l’Assemblea General de les Nacions Unides, l'Ajuntament de Barcelona ha organitzat una sessió en línia amb Leo Heller, relator de les Nacions Unides pel Dret a l’Aigua fins el novembre passat i autor d’aquest informe, i a Pedro Arrojo Agudo, el nou relator que ha agafat el relleu de Heller.

L’informe va ser presentat a l’Assemblea General de les Nacions Unides el passat mes d’octubre i va ser recolzat per més d’un centenar d’organitzacions internacionals. En el seu text, identifica com un risc per garantir el dret a l’aigua, la privatització de la seva gestió. Apunta que la cerca permanent de beneficis per part dels operadors privats és un risc clar i denuncia els abusos de poder pel fet de tractar-se d’un monopoli natural. També identifica greus riscos com la retallada dels recursos, el deteriorament dels serveis, l’augment de preus, la manca de sostenibilitat, l’absència de rendició de comptes i transparència, i la necessitat de més polítiques d’igualtat.

L’objectiu de la sessió ha estat presentar els punts més destacats d’aquest informe amb el seu autor, Leo Heller, el segon Relator Especial sobre els drets humans a l’aigua potable i el sanejament (2014-2020) i actualment investigador a la Fundación Oswaldo Cruz a Brasil. I després discutir-los amb Pedro Arrojo, l’actual tercer Relator Especial sobre els drets humans a l’aigua potable i el sanejament. Arrojo és Doctor en Físiques i professor emèrit d’Anàlisi Econòmic a la Universitat de Saragossa.

La sessió ha comptat amb la presència d’Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica i president de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), i la participació del president de l’associació  Aqua Pública Europea i president de l’empresa pública d’aigua de Brussel·les. També han intervingut Míriam Planas de la plataforma Aigua és Vida i es presentarà l’edició en català de l’informe del relator promoguda per l’AMAP Aigua és Vida.



Podeu descarregar-vos l’informe en català aquí.
 


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Notícia

El nou Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034 s’ha desenvolupat amb un ampli procés participatiu amb prop d’un miler d’entitats, organitzacions i persones que ha constat d’una fase prèvia, entre els anys 2022 i 2023, fins a la concreció del nou document.

Article
Article


Oberta la convocatòria dels Premis Agenda 2030 Barcelona + Sostenible

Butlletí