El tradicional calendari del delta del Llobregat dedica l’any 2017 als ocells en vol, grans i petits, estivals, sedentaris i hivernants, que solquen els nostres cels.
L’any 1992, el departament de Medi Ambient de l’Ajuntament del Prat va iniciar l’edició d’aquest calendari. Aquell any encara no s’havien sanejat les aigües ni les platges; els canals i el riu eren clavegueres a cel obert; no existien espais naturals visitables, ja que la majoria continuaven en mans privades i hi havia grans incerteses sobre la seva supervivència. Calia, per tant, desvetllar l’interès públic sobre la importància dels valors naturals del delta i estimular-ne la valoració social i conservació.
Una col·lecció d’imatges excel·lents
El calendari ha contribuït a aquests objectius des d’aleshores, tot llegant-nos una col·lecció d’imatges excel·lents que demostren que el delta continua sent una font inesgotable de bellesa, propera i accessible.
Trobareu calendaris als taulells d'edificis municipals com les oficines del c. del Centre i del c. Major, Casa de la Vila, centres cívics i Porta del Delta.
Més de 200 alumnes han participat aquesta tardor en l’anellament d’ocells
Com a celebració dels 30 anys d’Educació Ambiental al Prat, aquesta tardor s’han programat als Espais Naturals del Riu (estany de Cal Tet) unes sessions d’anellament per als nens i nenes de les escoles del Prat.
Han estat més de 200 alumnes de les escoles Charles Darwin, Josep Tarradellas, Jaume Balmes i Mare de Déu del Carme que han pogut conèixer de primera mà com es fa l’anellament científic d’ocells.
L’anellament és com el DNI dels ocells i permet estudiar les rutes migratòries i els indrets on els agrada estar en determinades èpoques de l’any. A més del procediment d’anellament, que és una tècnica no perillosa per a les aus, els alumnes han observat com es prenen les mesures biomètriques i adquireixen coneixements sobre la muda de les plomes o la morfologia del bec, que s’adapta a diferents aliments de les aus. En acabar l’activitat alguns alumnes han tingut l’oportunitat d’alliberar un ocell.
Aquesta activitat s’emmarca en un programa d’educació ambiental en què enguany participen més 500 alumnes de 12 escoles de la ciutat.