Font: Ajuntament de El Papiol
Les instal·lacions esportives municipals del Papiol compten ara amb una de les calderes de biomassa més eficients d’Europa quant a estalvi energètic i emissions de CO2.
En els darrers mesos s’han fet al Centre Esportiu Municipal (CEM) del Papiol una sèrie de reformes per ampliar els espais destinats a les activitats esportives i, d’altra banda, per millorar el sistema de calderes.
La nova caldera d’energia renovable del CEM El Papiol, que es fa servir per escalfar l’aigua de les piscines, per exemple, substitueix les tres calderes antigues de gas. És una de les apostes que fa el centre a favor de les energies renovables i les bioenergies. Va començar a funcionar la passada tardor i s’ha inaugurat oficialment aquest matí. És una caldera de biomassa policombustible que pot utilitzar diferents tipus de combustibles d’origen vegetal, com pèl·lets (que és el que fa servir actualment), pinyols d'olives o closques de fruits secs.
Segons la direcció del centre i l’empresa instal·ladora (H2O Renovables Catalunya), es tracta de la primera caldera a l’Estat espanyol que compleix amb escreix les exigències del la IT-AT-12: una de les instruccions tècniques més recents en el marc de la normativa per al control d’emissions en instal•lacions combustibles de biomassa. Carlos Fernández, cap de projectes de biomassa de l'empresa H20 Renovables Catalunya, assegura que la nova caldera “no contamina gens”.
A la inauguració, han assistit empreses d’altres sectors interessades en aquesta instal·lació. Segons Carlos Fernández, tota la feina feta en aquesta caldera pot contribuir en altres projectes relacionats amb la generació d’energies més respectuoses amb el medi ambient a partir de la crema no contaminant de residus.
La inversió per a la substitució de les antigues calderes, així com el manteniment, l’assumeix l’empresa que té la concessió per a l’explotació del centre (Llop Gestió – Grup Sintagmia). Segons l’empresa, amb el que costava el consum anual de les calderes de gas s’ha pogut fer la substitució i quedarà cobert el consum de biomassa d’un any. Albert Vinyes, responsable d’edificis de Sintagmia explica que “l’estalvi serà del 20%”.
Al complex esportiu, a més, s’ha renovat el sistema energètic de plaques solars. Tot plegat, fa que el CEM El Papiol pugui dir que s’ha convertit en “un centre pioner”. No sols pel que fa a eficiència energètica i estalvi, sinó perquè, a més, és dels menys contaminants.
L’acte inaugural d’aquest matí ha comptat amb la presència de l’alcalde del Papiol, Jordi Bou, la regidora d’esports, Montse Garcés, i el regidor de Medi Ambient, Albert Querol.
Els assistents han pogut veure com funciona la caldera. Properament el CEM El Papiol organitzarà visites guiades a la sala de calderes per mostrar-la als socis.