Els 27 regidors i regidores del dissetè Consell Municipal dels Infants de Mollet del Vallès (CIM), en representació dels nens i nenes de 5è i 6è de primària de totes les escoles de la ciutat, és a dir, 620 alumnes del municipi, han donat a conèixer en el Ple dels Infants, celebrat aquest diumenge, les seves propostes i conclusions dirigides a minvar els efectes de la crisi climàtica i, més concretament, a la creació de nous refugis climàtics i bioclimàtics a la ciutat
Després de la trobada que el passat mes de desembre van mantenir amb l’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé, i la regidora d’Educació, Noa Monràs González per traslladar-los la proposta a treballar, l’alumnat ha treballat als seus centres educatius i amb les seves famílies sobretot el que està relacionat amb els espais climàtics i bioclimàtics a la ciutat i pensar diferents propostes per a crear nous espais accessibles a la ciutadania i amb elements propis de confort climàtic.
En aquesta línia, el mes de febrer van dur a terme una enquesta i van iniciar un treball de camp per tenir una visió més concreta d’alguns d’aquests espais. A partir d’aquí, van concloure que:
- El Parc de Can Mulà ja seria un espai i refugi bioclimàtic, si posem un cartell identificatiu.
- La Placeta del carrer Francesc Macià a curt termini, no seria un bon espai per construir un refugi climàtic, perquè hi caldria una actuació massa important.
- Tant la Plaça dels Voluntaris Olímpics i Paralímpics, com la Baixada de Can Rota, són espais disponibles en els quals podrien convertir en refugis a la nostra ciutat.
El següent pas va ser compartir els resultats de les enquestes que van donar a debatre algunes conclusions que s’havien extret del treball de camp des de cada escola i van participar en diferents activitats com ara visitar l’exposició vivencial “Qüestió de temps” al Parc de les Pruneres, realitzar una gimcana de recerca i detecció d’elements favorables perquè el Parc de Can Mulà es consideri un refugi bioclimàtic o una altra gimcana en aquest cas centrada en conèixer l’espai de biodiversitat de l’escola Joan Salvat Papasseit.
Després de debatre entre totes les escoles les iniciatives aportades, el CIM ha proposat al Ple, entre d’altres:
- La possibilitat de construir un refugi climàtic a la baixada de Can Rota i un refugi bioclimàtic a la plaça dels Voluntaris Olímpics i Paralímpics, ja que arran del treball realitzat hem detectat que compleixen requisits d’espai i accessibilitat que facilitarien la tasca.
- Crear corredors verds que connectin els refugis bioclimàtics convertint els carrers en itineraris de confort bioclimàtic.
- Fer diferents tallers i activitats vivencials sobre el canvi climàtic, a les escoles o centres cívics del municipi, adreçades a infants, joves, famílies o ciutadania en general; per tal d’educar i conscienciar més.
- Promoure i fer més difusió, sobretot durant l’època d’estiu, dels diferents espais del municipi que ajuden a combatre les altes temperatures.
- Revisar els espais com a refugis climàtics i bioclimàtics, cada cert temps, per garantir l’efectivitat de l’indret i el manteniment del mateix com a garantia de benestar per a tots els ciutadans i ciutadanes.
- Promocionar la conscienciació a través de campanyes virtuals, sobre la importància de tenir cura del medi ambient, i fer-ne difusió a tota la població.
L’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé, ha donat “les gràcies per la feina feta” anunciant que “demà mateix ens posarem a fer realitat aquests deures que ens heu posat”. L’alcaldessa també els ha demanat “que no perdeu mai aquest record del que heu viscut aquests mesos per tot el que heu après i que mantingueu viva aquesta flama d’amistat entre vosaltres i de compromís amb el nostre entorn més proper i amb el planeta en general”.
Per la seva banda, la regidora d’Educació, Noa Monràs González, també ha felicitat els 620 alumnes que han participat en aquesta edició “per la vostra implicació per fer de Mollet una ciutat encara millor”. La regidora també ha volgut “agrair a les vostres escoles, a professors i professores, famílies i als treballadors municipals per la intensa feina feta durant aquests mesos”.
A marge de l’encàrrec concret d’enguany, els 27 regidors i regidores han destacat durant el Ple l’existència d’una iniciativa com el CIM ja que, segons han argumentat, els dona l’oportunitat de participar en el dia a dia de la seva ciutat i que les seves opinions i punts de vista siguin escoltats, aprendre com és un ajuntament, com funciona i què vol dir tenir un càrrec polític amb la responsabilitat i el compromís que implica o saber com funciona un procés electoral.
El CIM es va crear l’any 2005 i és l’òrgan a través del qual els més joves aprenen els processos democràtics exercint el seu dret a participar, a expressar les seves idees i a proposar accions concretes per ajudar a transformar la ciutat.