El jovent de Barcelona fa propostes per fer una ciutat més sostenible

01/02/2022 - 11:11

Els i les joves participants al Procés Participatiu de la Ciutadania Adolescent han consensuat, després de mesos de treball, tres demandes que tenen la protecció del medi ambient com a tema central. La iniciativa permet als i les joves exercir els seus drets i deures com a ciutadans i ciutadanes de Barcelona i presentar propostes als plens municipals de districte i de ciutat.

A la sessió de retorn hi han assistit tretze joves de 8 centres educatius en representació dels 650 joves d’entre 12 i 17 anys de 19 centres d’educació secundària obligatòria de Barcelona que han participat en el procés. Hi han presentat tres propostes consensuades per a tota la ciutat, que han rebut retorn de l’Ajuntament. Són les següents:
 

Més verd a la ciutat

Té l’objectiu d’augmentar les zones verdes perquè el jovent pugui implicar-se en activitats com els horts urbans o la plantació d’arbres i arbustos.

L’Ajuntament té el compromís de possibilitar que l’alumnat dels centres educatius pugui descobrir i experimentar en diferents espais verds de la ciutat a través de la xarxa Escoles + Sostenibles.


Joc virtual 3R: motivar el reciclatge

El jovent proposa un videojoc amb la missió de conscienciar sobre la importància de reciclar i generar incentius per fer-ho.

Aquesta iniciativa s’estudiarà amb diferents àrees de l’Ajuntament per analitzar-ne la viabilitat.


Parada d’intercanvi de roba de segona mà

Aquestes parades se situarien als mercats dels barris i en equipaments municipals com centres cívics o espais joves, per tal d’enfortir les xarxes d’intercanvi de roba i reduir els residus.

Des de fa deu anys a Barcelona hi ha el programa “Renova la teva roba”, tot i que ara està aturat per la pandèmia. Quan es recuperi es possibilitarà que els centres educatius que ho demanin passin a formar part del programa, i també s’ampliaran diferents programes per fomentar el reciclatge.

El Procés Participatiu de la Ciutadania Adolescent és l’evolució de l’Audiència Pública als Nois i Noies, creada el 1994. Més de 25 anys després, la iniciativa s’ha redefinit per millorar la participació dels estudiants d’educació secundària obligatòria i dels centres educatius. Un dels canvis principals és que ara és el jovent qui decideix quins temes vol debatre.

Una altra novetat és que s’ha fet servir la plataforma Decidim Barcelona, en què es recull tota la informació del procés participatiu: calendari de fases i sessions, propostes, documents col·laboratius, etc.

A més, aquest espai de diàleg i d’intercanvi d’idees no es restringeix a un únic tema de debat, sinó que, a més del tema comú, cada districte decideix un altre tema específic. Els temes triats a cada districte són els següents:

  • Ciutat Vella: espai públic
  • L’Eixample: mobilitat sostenible
  • Sants-Montjuïc: igualtat i diversitat
  • Les Corts: activitats esportives
  • Sarrià – Sant Gervasi: espai públic
  • Gràcia: espai públic
  • Horta-Guinardó: espai públic
  • Nou Barris: benestar i salut
  • Sant Andreu: espai públic
  • Sant Martí: benestar i salut

El Procés Participatiu de la Ciutadania Adolescent permet als i les joves exercir els seus drets i deures com a ciutadans i ciutadanes de Barcelona i presentar propostes als plens municipals de districte i de ciutat, i els plens es comprometen políticament a fer un retorn concret sobre l’admissió o el rebuig de les iniciatives presentades.


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Els centres educatius d’Escoles + Sostenibles s’uneixen per protegir la biodiversitat i defensar el mar a l'Acte de cloenda d’educació especial, infantil i primària. A secundària, més de 200 alumnes presenten projectes innovadors per lluitar contra l’emergència climàtica. 

Article

Es tracta de les propostes guanyadores del repte llançat per la Fundació BIT Hàbitat i l’Agència Local d’Energia de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona. Els equips guanyadors fabricaran ara els prototips de les estructures que es provaran durant un any al Campus Nord i al Campus Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya. 

Article

El passat 19 de novembre es va celebrar la jornada de networking de la Xarxa Barcelona + Sostenible, amb 134 assistents de més de 100 organitzacions de la ciutat que es van reunir al Born Centre de Cultura i Memòria. Durant el Fem Xarxing d’enguany, es van posar en valor les bones pràctiques i accions per la sostenibilitat emmarcades en els Reptes de ciutat, mentre s’estrenyien relacions i se n’establien de noves.

Butlletí