Font: La Comarca
El Govern d'Aragó posarà a la comarca del Matarranya com a model a l'hora de complir les directives europees que obliguen a reciclar com a mínim un 51% dels residus sòlids urbans.
Així es desprèn de la visita que la directora general de Canvi Climàtic i Educació Ambiental del Govern d'Aragó, Marta de Santos, va dur a terme el mes de febrer a Peñarroya de Tastavins per conèixer de primera mà el programa de recollida selectiva Porta a Porta que des 2018 es desenvolupa , a més de a Peñarroya, a les localitats de Fuentespalda, Mont-roig, Torredarques i, des de fa un any, en Fórnols.
Durant la visita els alcaldes i consellers comarcals van aprofitar per demanar un major suport econòmic per poder seguir ampliant aquest sistema a altres localitats matarranyencs. «Hem manifestat la directora general que estem contents amb aquest projecte, però ens ha suposat un enorme esforç i necessitem ajuda de DGA per poder ampliar-lo», va explicar Rafael Martí, president de la comarca del Matarranya. Malgrat que des de la comarca de Matarranya encara no han tancat la incorporació de cap altre municipi, podria ser Ráfales la propera localitat que passaria a formar part d'aquesta experiència.
Tot això després que els municipis de més de 5.000 habitants estiguin ja obligats des de l'1 de gener a complir la directiva europea. En el cas dels municipis de menor població, la norma entrarà en vigor en 2023. «Pensem que el Matarranya ha fet ja els seus deures i creiem que aquest model és exportable a altres comarques. Actualment a Aragó cap territori està reciclant, almenys, un 51% i ens preocupa », va explicar de Santos.
La visita va concloure a la planta de compostatge de Peñarroya que, fa pocs mesos, va concloure el seu primer lot de compost obtingut gràcies al residu orgànic. Els alcaldes i consellers van aprofitar per ensenyar a de Santos, les instal·lacions de la planta de depuració de purins, paralitzada des de 2015. Així mateix, i també dins el sistema comarcal de recollida de residus, a Queretes es va establir l'any passat la recollida de residu orgànic a través del denominat cinquè contenidor. En aquest cas la taxa assolida en els últims mesos és del 40%.
Cal recordar que malgrat que en els 5 municipis participants en el Porta a Porta s'està superant el 70% de taxa de reciclatge, en els 13 municipis restants es continua amb el sistema tradicional amb unes taxes de reciclatge que amb prou feines superen el 20% i per tant el Matarranya, en conjunt, tampoc compleix en aquests moments l'objectiu del 51%.
Alcaldes i consellers comarcals van rebre la directora general a la visita el passat mes de febrer. Foto. La Comarca.