EL MUSEU DE GAVÀ: patrimoni natural i cultural

Font: Ajuntament de Gavà i Diputació de Barcelona

07/11/2017 - 11:31

El Museu de Gavà és un equipament municipal que té com a objectius principals conservar i donar a conèixer el patrimoni natural i cultural del municipi. Les activitats d’educació ambiental en ecosistemes aquàtics que es realitzen des del Museu estan coordinades pel Servei de Medi ambient de l’Ajuntament de Gavà i es desenvolupen a l’espai Natural del Remolar les Filipines i també a la llacuna de la Murtra.

Aquestes activitats es poden completar amb visites a exposicions i realització de tallers a les instal·lacions del Museu de Gavà.  

Coneixent els sistemes naturals del Delta del Llobregat

Els sistemes naturals del Delta del Llobregat és una activitat que s’adreça a públic escolar i que pretén fomentar el coneixement dels ecosistemes aquàtics  a partir de la descoberta del delta del Llobregat.

L’activitat consisteix en realitzar una visita als espais naturals del delta és una experiència vivencial on els participants poden observar, in situ, el paisatge, la vegetació d’aiguamoll, la fauna pròpia d’aquest espais i fins i tot es realitza una dinàmica de pesca de macroinvertebrats per, posteriorment, identificar-los i estudiar-los al laboratori del Museu de Gavà.

Durant l’activitat, els participants descobreixen les singularitats del delta, com es forma, quina biodiversitat acull i també els impactes que amenaces aquest espais, com la creació d’infraestructures i la pressió antròpica.

Una altra activitat relacionada amb els sistemes aquàtics es realitza al Jardí Botànic del Museu de Gavà, i té per nom “una finestra al món de les plantes del delta del Llobregat i del Garraf”. Una part d’aquesta activitat es realitza a la llacuna del Remolar-Filipines, malgrat no es troba fora del terme municipal, per aquest motiu, des de l’Ajuntament s’està treballant per incorporar a l’activitat l’Estany de la Murtra, que sí forma part de Gavà. L’altra part de l’activitat es realitza al Jardí Botànic del Museu, on s’identifiquen les espècies vegetals més característiques i a través de l’experimentació els participants descobreixen les característiques dels vegetals com els diferents tipus de cèl·lules, necessitats i funcions vitals, creixement, etc.

Un cop al Museu, els participants poden visitar l’exposició permanentque mostra l’evolució del paisatge i la interacció de l’esser humà. Una de les sales està dirigida al coneixement del medi físic, al Delta del Llobregat i també als seus aqüífers.

Activitats de cap de setmana per gaudir i aprendre

L’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Gavà organitza activitats de cap de setmana que s’adrecen a públic general i familiar per conèixer el patrimoni natural del municipi i aprendre a conservar-lo.  Alguns exemples són:

  • Dia de la Murtra: activitat que pretén apropar a la ciutadania a la biodiversitat d’aquesta zona humida a través de l’observació i anellament científic d’ocells, alliberament d’animals recuperats, visites guiades i realització de tallers. Aquesta jornada dona continuïtat a una antiga tradició en que, el primer diumenge d'agost, els habitants del Delta anaven junts a pescar anguiles a l'estany de la Murtra.
  • Dia Mundial dels Ocell:  activitat que es basa en l’observació i anellament científic d’ocells, alliberament d’ocells i una visita guiada per l'Estany de la Murtra que s’organitza  en el marc de les activitats als Espais Naturals del Delta del Llobregat.  
  • Coneix la hidrologia de Gavà: ruta pel municipi per conèixer les rieres, aqüífers, llacunes, etc i finalitza a l’estany de la Murtra.

Projectes de restauració i custòdia per conservar i millorar el patrimoni natural

A més de les activitats d’educació per conèixer i conservar el patrimoni cultural i natural, també es realitzen actuacions de restauració i custòdia del territori vinculades a espais fluvials.  Aquestes actuacions es promouen des del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Gavà, ja sigui liderant projectes propis o bé donant suport a entitats que desenvolupen aquest tipus d’iniciatives.

Alguns exemples destacats d’aquest tipus d’actuacions són:

  • La recuperació ambiental dels espais naturals de la Murtra i la Murtrassa i del seu entorn.
  • La recuperació i ampliació d’una bassa d’amfibis al Caçagats.
  • La recuperació de microsistemes aquàtics a la plana de Gavà.

Per a més informació, consulteu la web: www.patrimonigava.cat

Fonts consultades:

Museu de Gavà

Ajuntament de Gavà. Àrea de Medi Ambient

Fotografies: Museu de Gavà


En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona realitza un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.


Municipis: 
Baix LlobregatGavà
Etiquetes: 

Relacionats

Acte
17/03/2024 - 10:00
Carrer Verge de Montserrat. Cornellà de Llobregat
Article


El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts ha elaborat un vídeo divulgatiu sobre refugis climàtics des del vessant educatiu, mostrant l’activitat de la Dra. Shiva al parc del Pi Gros (activitat AMB). 

Article

Creada conjuntament pels serveis d'educació ambiental i l'equip d'educadores de les escoles bressol municipals, aquest nou recurs s'incorpora al catàleg d'activitats educatives per als pròxims cursos.

Butlletí