El Projecte Alguer, la iniciativa de voluntariat submarí referent a Catalunya, fa 20 anys

12/07/2017 - 12:23

Aquesta és la iniciativa de voluntariat submarí més gran de Catalunya, que té com a missió conèixer l’estat de conservació i l’evolució de l’alguer de Mataró. 

La regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Núria Calpe, va presidir a Can Palauet l’acte de presentació dels 20 anys del Projecte Alguer.

El club mataroní SPAS i l’Escola del Mar de Badalona coordinen aquest projecte de seguiment amb la participació del centre de busseig Blaumar; de l’Ajuntament de Mataró; de la Direcció General de Pesca Marítima; de la Confraria de Pescadors de Mataró; del Museu de Mataró i del Port Mataró, i amb l’assessorament científic de la Universitat de Barcelona (UB).

Durant els 20 anys d’estudi fins a 2016 hi han participat 510 persones voluntàries, algunes d’elles repetint l’experiència, i es porten acumulades 1.665 hores de treball submarí. 

Les dades aconseguides amb aquest treball voluntari han proporcionat una experiència acumulada important. Ha permès, per exemple, mesurar l’impacte dels grans temporals en la dinàmica del sediment a fondàries on hi ha les plantes de posidònia, o s’ha observat la freqüència real de floració d’aquesta planta, que es pensava que era més baixa. Des de la creació de la primera estació de seguiment i control, s’ha pogut observar la floració de la planta en 11 dels 20 anys d’estudi; s’han observat fruits en tres ocasions (2011, 2013 i 2015), i el programa de seguiment va permetre, fins i tot, descobrir al 2013 una nova espècie de crustaci batejat amb el nom d’Iluro.

Entorn al Projecte Alguer s’han desenvolupat durant aquests 20 anys múltiples activitats de difusió per donar a conèixer la riquesa mediambiental submarina existent davant la costa de Mataró.

Una planta, no un alga

La posidònia és una planta superior. A diferència de les algues, la posidònia permet diferenciar arrels, tija, fulles i flors. Aquesta planta és endèmica de la mar Mediterrània i la praderia que forma té una gran importància ecològica per a l’ecosistema costaner. Els alguers són comunitats en què hi ha una alta biodiversitat i que constitueixen el lloc de posta de moltes espècies. A més, molts peixos en la seva fase juvenil hi troben refugi. Les plantes que es troben a poca fondària també contribueixen a prevenir l’erosió de les platges perquè formen una mena d’escull que disminueix la força de les onades.

La diagnosi dels 20 anys de seguiment per a les tres estacions de control de l’Alguer de Mataró és d’estabilitat pel que fa als paràmetres poblacionals de densitat i cobertura, però cal destacar la regressió dels límits de les tres estacions objecte d’estudi. Dona la sensació que l’estat de la praderia és bo i que la qualitat de la mateixa es manté any rere any, però que en el seu perímetre les circumstàncies canvien i pateix una situació de fragilitat preocupant que implica una contínua pèrdua de superfície.



 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBadalona
MaresmeMataró
Etiquetes: 

Relacionats

Article

S’ha inaugurat la planta pilot de regeneració d’aigua instal·lada a l’EDAR de Mataró. També posa a disposició dels ajuntaments un model d’ordenança municipal per regular l’ús de l’aigua en període de sequera​.

Article

Maresme Circular redueix un 80% la concentració del principal causant d’olors de la planta de tractament de residus de Mataró.

Article

La cinquena convocatòria de “La ciutat proactiva”, el repte per a l’ecosistema innovador de la ciutat, se centra en la sequera i l’escassetat d’aigua, i com les ciutats poden tenir un paper central en la millora de la qualitat de vida de les persones. 

Butlletí