El projecte "Ciutats comestibles" de Sant Feliu de Llobregat, celebra les primeres jornades de reflexió

12/02/2021 - 08:52

El projecte EdiCitNet, finançat per la Unió Europea i amb una durada prevista de 5 anys, va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social.  Sant Feliu és l'únic municipi participant de l'estat espanyol.

Dimarts 2 de febrer es van celebrar les primeres jornades de reflexió del grup de treball EdiCitNet (Edible City Network) Ciutats Comestibles, un fòrum que treballa en l'impuls de la sostenibilitat a les ciutats en l'ambit alimentari, i en el que Sant Feliu és l'únic municipi participant de l'estat espanyol.

En la sessió virtual es van retrobar diferents entitats de la ciutat i d'altres membres del grup, que van compartir els objectius, reptes i visió de futur en relació a la tasca que desenvolupen al voltant d'un eix comú, com és la implementació de solucions basades en la natura per a la producció d'aliments.

Com a suport del projecte, l'entitat Arran de Terra va proposar una dinamització per fomentar la participació de tothom amb una breu presentació, i més específicament tres experiències que s'han desenvolupat al municipi. En el transcurs es va generar  un clima i diàleg de proximitat entre les persones participants, amb un debat que va permetre dibuixar un mapa de propostes amb solucions basades en la natura, i la relació que les persones poden tenir de manera constructiva. Aquestes reflexions seran la base de treball del proper fòrum on es continuarà treballant amb l'objectiu de fer de Sant Feliu una ciutat comestible, sostenible i generadora de relacions intergeneracionals i econòmiques al voltant del cultiu d'aliment.

A les jornades també van ser presents la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona, l'Institut Català de Recerca de l'Aigua, i Eco-innovative environmental solutions. Sant Feliu de Llobregat participa juntament amb d'altres ciutats europees i d'arreu del món al projecte Edicitnet (Edible City Network), per crear una xarxa internacional de ciutats comestibles. Es pot consultar més informació al web del projecte i a les seves xarxes socials Twitter i Instagram.

EdiCitNet, Ciutats Comestibles

El projecte EdiCitNet, finançat per la Unió Europea i amb una durada prevista de 5 anys, va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social. Sant Feliu de Llobregat s'ha compromès a desenvolupar un pla urbanístic estratègic que integri solucions naturals comestibles, juntament amb la millora de la gestió i recuperació de l'aigua, per tal de fomentar la cohesió social a través de la millora de la salut i benestar de les persones.

EdiCitNet està coordinat per la Universitat Tècnica de Berlin i compta amb la participació de 35 socis, entre els que s'inclouen 13 ciutats d'arreu del món com Sant Feliu de Llobregat, Rotterdam o l'Havana. També hi col·laboren universitats o centres de recerca, com la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona, l'Institut Català de Recerca de l'Aigua, i el Laboratori d'Enginyeria Química i Ambiental de la Universitat de Girona.


 

Relacionats

Article

 

El curs 2021-2022, 36 escoles i instituts de Barcelona, públics, concertats i privats, participen en el projecte “Menjadors escolars més sans i sostenibles”. La iniciativa, supervisada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), té per objectius promoure una alimentació més saludable, combatre l’emergència climàtica i enfortir l’economia local i de temporada. Els centres ofereixen menús amb menys carn vermella, més proteïna vegetal i més aliments de proximitat.

Article

La novel·la gràfica Redibuixar Barcelona es recolza en l’evidència científica per tractar temes com la contaminació atmosfèrica, el soroll o el sedentarisme a la ciutat

Article

Pactes verds en temps de pandèmies s’ha redactat i actualitzat en aquest context complex, inquietant, incert i, per a algunes persones, dramàtic. La seva intenció neix de la certesa que, tot i viure en un moment d’intersecció d’emergències (sanitària, climàtica, ambiental, feminista, etc.) i de restriccions de tot tipus (confinaments totals, parcials, perimetrals, tancaments sectorials, tocs de queda, etc.), cal no ser meres espectadores del futur que ha de venir. Aquesta publicació de l'Observatori del Deute per la Globalització, escrita per Alfons Pérez, és una crítica al GreenNewDeal i vol crear consciència crítica de cara als reptes globals del segle XXI. Es pot aconseguir de manera gratuita a la web de l'ODG.

Butlletí