Font: Soulfood
Amb l’objectiu de lluitar contra el malbaratament alimentari la Diputació de Tarragona, amb la col·laboració de vuit socis locals i internacionals, posa en marxa el projecte SOULFOOD
Una iniciativa que durant dos anys buscarà fórmules basades en la innovació tecnològica per fer arribar els excedents de les produccions agrícoles a iniciatives socials. El projecte té un pressupost global de 801.739,88 euros, un 90% dels quals són finançats pel Fons Social Europeu Plus i compta amb la participació, a més de la Diputació de Tarragona, de l’Ajuntament de Reus, REDESSA amb el Hub Foodtech & Nutrition, el Clúster TIC Catalunya Sud i la Fundació Espigoladors. També compta amb quatre socis europeus, referents en els sectors de la innovació agroalimentària i el social: el Lithuanian Innovation Center (Lituània), el Digital Innovation Hub Agri-Food (Lituània), l’Ajuntament de Roman (Romania) i l’ONG Boroume – Saving food saving lifes (Grècia).
La coordinació del projecte correspon a la Diputació, que també en liderarà la divulgació. SOULFOOD s’organitza en quatre paquets de treball: la gestió i coordinació, la identificació i proves de solucions digitals per a una producció agrícola i d’aliments sostenible, la identificació de solucions per millorar les iniciatives socials de distribució alimentària i la comunicació. Cada un d’aquests paquets de treball té associades diferents activitats, liderades per un dels socis i participades per diferents socis cada una. D’aquesta manera, es busca poder conèixer diferents maneres de treballar i aprendre de bones pràctiques internacionals, per tal de poder provar aplicar-les a la realitat de cada un dels diferents territoris participants.
Durant l’acte de presentació del projecte SOULFOOD aquest dimarts al Palau Bofarull de Reus, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha posat de manifest que “des de la Diputació impulsem i sumem esforços i coneixement d’altres administracions i agents per tal de desenvolupar projectes que facin més sostenible i equitativa la nostra societat”, i ha afegit que aquest projecte “s’alinea amb algunes de les principals línies estratègiques de la Diputació de Tarragona: apostar per la sostenibilitat, contribuir a l’equitat i promoure la transformació digital”.
Per part de l’Ajuntament de Reus, que hi participa a través de REDESSA i del Centre Social el Roser, Josep Baiges, regidor de Promoció Econòmica i Coneixement de l’Ajuntament de Reus, a més de diputat delegat de Projectes Europeus de la Diputació de Tarragona, ha explicat que “El projecte SOULFOOD coordina a diferents agents que, sota el paraigua del Hub Foodtech & Nutrition, treballen per generar projectes de col·laboració que ofereixin noves oportunitats de creixement i permetin fomentar la sostenibilitat, l’eficiència i l’aprofitament dels recursos; prioritzant iniciatives vinculades a l’economia circular, que és un dels temes que més interessa a les més de 50 empreses agroalimentàries adherides al projecte”.
El gerent del Clúster TIC Catalunya Sud, Sergi Novo, ha manifestat que “per al Clúster TICSud és molt emocionant formar part del projecte SOULFOOD i liderar el paquet de treball enfocat a identificar, desenvolupar i implementar solucions digitals per a una producció agroalimentària sostenible i eficient. Creiem fermament que la tecnologia pot jugar un paper crucial en la lluita contra el malbaratament alimentari i estem compromesos a aportar l'experiència i la innovació de les empreses expertes del TICSud per aconseguir aquest objectiu".
Finalment, el coordinador d’espigolaments de l’àrea de Tarragona de la Fundació Espigoladors, Daniel Martínez, ha destacat que per la seva entitat “és fonamental sumar esforços per avançar cap a la prevenció i reducció de les pèrdues d’aliments i garantir el dret bàsic a una alimentació saludable i sostenible. Gràcies a la recuperació de l’activitat de l’espigolament, hem pogut teixir una xarxa de productors agrícoles del camp de Tarragona i d’arreu del territori que tenen un fort compromís amb l’aprofitament alimentari, a més de conèixer sobre el terreny la realitat de les pèrdues al sector primari. Des d’Espigoladors comptem també amb una llarga trajectòria de col·laboració amb entitats socials de distribució d’aliments, per fer-los arribar el que recuperem a partir de les espigolades. El projecte SOULFOOD permetrà fer un pas endavant en la identificació de reptes, bones pràctiques i solucions innovadores tant en l’àmbit de la prevenció de les pèrdues com el de la donació d’aliments”.
Aquest proper dijous i divendres, 5 i 6 d’octubre, es donarà el tret de sortida formal a SOULFOOD, ja que tècnics de les diferents institucions sòcies, tant locals com internacionals, es trobaran a Reus. Durant aquesta primera trobada els socis del projecte compartiran la seva previsió de planificació i desenvolupament dels diferents paquets de treball i activitats previstes.
SOULFOOD, un projecte amb ànima
Rere l’objectiu genèric de voler contribuir a la lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari a través del testatge d’eines tecnològics, hi trobem quatre objectius específics:
- Reduir la pèrdua d’aliments, contribuint a assolir un sector agroalimentari més sostenible, i a millorar l’eficiència de les iniciatives de distribució/donació d’aliments per a col·lectius vulnerables implementades per ONGs i governs locals.
- Incrementar la digitalització dels principals agents de la cadena de valor: productors i iniciatives socials .
- Millorar les xarxes entre productors agroalimentaris locals i les iniciatives socials de distribució d’aliments a les comunitats participants, per promoure noves col·laboracions per a la reutilització d’aliments perduts amb finalitats socials.
- Augmentar la conscienciació sobre el problema de la pèrdua d’aliments entre els principals agents de la cadena de valor i els públic en general.
Els socis del projecte
La Diputació de Tarragona: lidera i coordina el bon funcionament del projecte, ja que assessorarà i farà el seguiment de les tasques dels altres socis. A més també en coordinarà la comunicació i divulgació.
L’Ajuntament de Reus, que hi participa a través del Centre Social el Roser i REDESSA: coordinarà l’organització de la conferència final del projecte i participarà de diferents activitats, com la identificació de les necessitats dels productors locals sobre el malbaratament alimentari o posar a prova una eina digital que connecti productors i iniciatives socials.
El Clúster TIC Catalunya Sud: liderarà el paquet de treball que identificarà i provarà solucions digitals per a una producció agrícola i d’aliments sostenible i participarà de diverses activitats del projecte.
La Fundació Espigoladors: coordinarà el paquet de treball que identificarà solucions per millorar les iniciatives socials de distribució alimentària, coordinarà algunes tasques, com la identificació de bones pràctiques per connectar productors alimentaris i iniciatives socials o l’elaboració d’informes amb els resultats de les investigacions.
El Lithuanian Innovation Center: coordina algunes tasques, com la identificació de les necessitats de productors locals sobre el malbaratament, l’elaboració d’un informe amb els aprenentatges i conclusions o l’organització d’esdeveniments d’aprenentatge mutu entre productors locals i iniciatives socials, a més de participar d’altres activitats.
El Digital Innovation Hub Agri-Food de Lituània: participa de diferents activitats del projecte, com la identificació de bones pràctiques o les proves de l’eina digital que es desenvoluparà.
L’Ajuntament de Roman, de Romania: també participarà de diferents activitats del projecte, com les proves de l’eina digital que es desenvoluparà per fer connectar productors i iniciatives socials o la identificació de bones pràctiques.
L’ONG Boroume – Saving food saving lifes, de Grècia: participarà de diverses activitats del projecte.