Els Objectius de Desenvolupament Sostenible que Manresa ha d'assolir el 2030, a debat públic

Font: Nació Digital i Ajuntament de Manresa

21/12/2020 - 09:34

Entre d'altres eines, han fet un taller en línia interactiu.

L'Ajuntament de Manresa ha iniciat un procés de participació ciutadana per tal de definir l'estratègia global de la ciutat per al 2030, seguint l'agenda de les Nacions Unides, que estableix un full de ruta basat en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per aconseguir un model de societat capaç d'oferir una vida pròspera i en pau per a tothom, sense malmetre el planeta ni les oportunitats de les generacions presents i futures.

Des de l'Ajuntament es vol alinear l'estratègia de la ciutat per als propers 10 anys amb els 17 ODS, amb la participació de la ciutadania i dels agents del territori, tenint en compte l'opinió i els desitjos de tota la població, un procés que ha de servir com a guia per a l'acció i com a mesura del grau de compliment dels reptes plantejats. 

Per encetar el debat, s'ha enviat una enquesta a les entitats i als agents locals i se n'ha preparat una altra per a la ciutadania, amb la voluntat de recollir les màximes aportacions possibles (veure enquestes en aquest enllaç). També s'ha enviat una carta als centres escolars de Primària i Secundària de Manresa per tal que coneguin el projecte i hi facin aportacions, i s'ha preparat un taller didàctic per a ells i per a les entitats de la ciutat.

A banda, durant aquesta primera quinzena de novembre, s'han realitzat enquestes a peu de carrer, que també arribaran als estudiants de la UManresa a través de l'aplicació de la universitat. Fins al 20 de novembre, la universitat va acollir una exposició sobre els ODS a Manresa, que més endavant anirà itinerant per altres punts de la ciutat. Aquesta acció forma part d'una campanya local de sensibilització per tal de donar a conèixer a tota la ciutadania quins són els objectius mundials de sostenibilitat per al 2030, i com es poden aplicar a Manresa.

En el marc del procés participatiu, durant aquesta tardor està previst fer entrevistes en profunditat a diversos agents rellevants i representatius dels diferents col·lectius de la ciutat, així com crear cinc grups focus de debat amb agents del territori que, tenint en compte les aportacions ciutadanes, contribueixin a la formulació dels eixos estratègics i a les accions que s'han d'emprendre a Manresa en els propers 10 anys. L'estratègia resultant quedarà recollida al document Agenda Manresa 2030, que caldrà desenvolupar amb aliances público-privades i amb la implicació activa de la ciutadania, de la qual caldrà fer-ne un seguiment i avaluació.

També s'ha realitzat un taller en línia sobre el repte dels ODS a Manresa, del qual podeu veure el portal interactiu a l'inici: el taller en línia té una durada aproximada d’entre mitja hora i una hora, en funció del que cadascú vulgui aprofundir-hi, i es pot fer a través de l'aplicatiu informàtic des de casa individualment o bé en grup. L’eina funciona de forma molt intuïtiva i senzilla, però per aclarir qualsevol dubte, s'organitzaran sessions informatives per explicar el seu ús i els objectius que es persegueixen

Tant la campanya de sensibilització com el procés participatiu per definir l'estratègia sostenible de Manresa compten amb el suport de la Diputació de Barcelona.




 

Municipis: 
BagesManresa
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’objectiu del Pacte Social de l’Aigua és defensar la gestió pública, la transparència del servei la implicació de la ciutadania

Article

L’Ajuntament garriguenc és el primer de l’Estat espanyol que assoleix l’alineament real certificat dels Objectius de Desenvolupament Sostenible amb el seu Pla d’Actuació Municipal a través de la metodologia IFGICT (International Federation of Global and Green Information Communication Technology).

Article

El passat 19 de novembre es va celebrar la jornada de networking de la Xarxa Barcelona + Sostenible, amb 134 assistents de més de 100 organitzacions de la ciutat que es van reunir al Born Centre de Cultura i Memòria. Durant el Fem Xarxing d’enguany, es van posar en valor les bones pràctiques i accions per la sostenibilitat emmarcades en els Reptes de ciutat, mentre s’estrenyien relacions i se n’establien de noves.

Butlletí