Engega el primer autoconsum compartit industrial de Catalunya

12/07/2023 - 13:56

Les cobertes de l’empresa Neftis Laboratorios han estat objecte del primer autoconsum compartit industrial de Catalunya. L’Electra Caldense Energia, comercialitzadora energètica de l’Electra Grup, ha post en marxa aquest projecte a Santa Eulàlia de Ronçana, província de Barcelona.

L’Electra Instal·lacions és la instal·ladora que s’ha encarregat de l’enginyeria, instal·lació i legalització, i Elecsum del repartiment energètic.

El projecte d’autoconsum energètic de Neftis Laboratorios consisteix en una instal·lació solar fotovoltaica d’una potència total de 407,56 kWp. Aquesta instal·lació està connectada a través de xarxa. “Aquest projecte és una gran fita: és el primer autoconsum compartit industrial legalitzat a Catalunya, amb diversos consums associats, dues generacions, i que disposen de l’autorització administrativa de la Generalitat de Catalunya des del dia 06/10/2022” ha explicat Anna Domenjó, directora tècnica comercial de l’Electra Caldense Energia, i ha afegit que “està en funcionament i activació al sistema elèctric, amb les seves corresponents mesures i facturacions amb l’autoconsum repercutit i venda d’excedents, des del 25/11/2022”.

 

Estalvi energètic i sostenibilitat

La producció prevista és de 506.939 kWh a l’any, que és el 40,2% de l’energia que actualment consumeix l’empresa en el seu procés productiu. De tota la producció fotovoltaica prevista se n’aprofitarà per a l’autoconsum un 65%. Neftis Laboratorios deixarà d’emetre 200 tones de CO₂ a l’atmosfera, que equival a la plantació de 6.700 arbres cada any. A més, la instal·lació facilitarà assolir un estalvi energètic anual important que permetrà amortitzar la inversió en molt pocs anys. Neftis Laboratorios produirà i consumirà la seva pròpia energia 100% verda (el 40,2% provinent de generació i el 59,8% de comercialització a través de l’Electra Caldense Energia, comercialitzadora de l’Electra Grup que, mantenint la seva filosofia, identitat i posicionament cap a la transició energètica, només comercialitza energia d’origen renovable completament).

Marc Xalabarder, director general de Neftis Laboratorios ha explicat que “aquest projecte energètic encaixa perfectament amb els objectius estratègics de l’empresa que són l’adaptabilitat, la sostenibilitat i el creixement”, i ha afegit la seva satisfacció per participar en un projecte d’autoconsum energètic que els permetrà reduir dràsticament l’emissió de C02 a l’atmosfera.

Malgrat en altres països aquest sistema ja fa anys que funciona, a Catalunya i a Espanya l’autoproducció compartida industrial no ha estat possible fins fa uns mesos. Actualment, les empreses destinen molts esforços per aplicar mesures de sostenibilitat que els hi generin un retorn energètic sostenible. En aquest sentit, l’autoconsum compartit és una de les modalitats de generació d’energia que ofereix un major potencial de creixement a mitjà i llarg termini.

 


 

Municipis: 
Vallès OrientalSanta Eulàlia de Ronçana

Relacionats

Article

L'Associació de Municipis de la Riera de Caldes estrena un vídeo promovent la Transició Energètica del territori, en especial, en les empreses situades als polígons industrials.

Article

És la instal·lació fotovoltaica d'autoconsum pública més gran de Catalunya i s'ha inaugurat en el marc de la segona edició de l’e-Mobility Experience.

Article

A principis d'aquest any, des de l'Associació de Municipis de l'Eix de la Riera de Caldes (AMERC) es va endegar el programa del Gestor Energètic per ajudar a les empreses dels polígons del territori i els propietaris de les naus en el seu camí cap a l'eficiència energètica.

Butlletí