Es consolida la presència a L’Hospitalet de dues parelles reproductores de falcons peregrins

12/02/2020 - 08:00

L’any passat van néixer, per primera vegada, quatre pollets a la caixa niu de l’hotel Hesperia, i s’espera que la parella de Torre Realia torni a criar a la primavera

El projecte de reintroducció del falcó pelegrí (Falco peregrinus brookei) a L’Hospitalet es consolida amb el naixement el 2019, per primera vegada a la caixa niu de l’hotel Hesperia Barcelona Tower —a l’avinguda de la Granvia— de quatre pollets: tres mascles i una femella. També la parella de Torre Realia, a la plaça d’Europa, va pondre quatre ous l’any passat, tot i que en aquesta ocasió la cria no va reeixir perquè el mascle havia canviat i era encara massa jove.

Ja és el setè any consecutiu que els falcons crien a L’Hospitalet, des de la seva reintroducció a la ciutat el 2008. A partir de 2013, que és quan comencen a nidificar, hi han nascut 21 exemplars, dotze mascles i nou femelles, que han contribuït a preservar a l’àrea metropolitana aquesta espècie protegida per la Llei del patrimoni natural i de la biodiversitat. A més d’aquestes dues caixes niu, n’hi ha instal·lades també en una torre d’alta tensió als voltants del riu Llobregat —amb una parella de xoriguers (Falco tinnunculus)— i a l’església de Santa Eulàlia de Mèrida, al barri del Centre, que encara no està ocupada.

Fins ara, tots els pollets havien nascut a Torre Realia —els darrers, quatre exemplars el 2018—, en una caixa niu que s’ha renovat i millorat els darrers anys per fer-la més segura per a les cries. També hi ha col·locada una càmera a l’interior que permet fer un seguiment més acurat de les aus i observar-les en directe.

El projecte, que forma part del programa de biodiversitat de la ciutat, l’Agenda 21 local, té com a objectiu establir una població nidificant i viable del falcó pelegrí a L’Hospitalet, incrementar la riquesa faunística de la ciutat i millorar la gestió dels espais urbans, per la seva contribució a la regulació de poblacions d’aus urbanes com els coloms, les tórtores i les cotorres.

Els falcons nascuts des de l’inici del projecte s’han identificat amb una anella de color amb codi alfanumèric a les potes, sistema que permet fer un seguiment de cada exemplar. El falcó pelegrí és una espècie protegida per les legislacions catalana, espanyola i europea, i també per disposicions legals d’abast mundial.

Segons un estudi realitzat per l’Ajuntament, la presència dels falcons a la plaça d’Europa ha reduït de forma molt significativa l’impacte negatiu dels coloms a l’espai públic de la zona en un radi de 500 metres del niu, i hi ha situat la densitat d’aquestes aus en set coloms/km2, quan la mitjana de la ciutat és de 1.900 coloms/km2.

Els falcons pelegrins es poden veure volant als voltants de la Torre Realia, el sector econòmic de Granvia L'H, la Zona Franca, Montjuïc, el port de Barcelona, el riu Llobregat i la zona agrícola del Baix Llobregat.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsL'Hospitalet de Llobregat

Relacionats

Notícia

S’invertiran gairebé 6 milions en el Refugi de Biodiversitat com a estratègia de renaturalització.

Article

Vuit centres educatius de L’Hospitalet Llobregat participen en la IX Marató RE-M de l’Energia.​

Article

L’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins i Cossetània Edicions han publicat la ‘Guia de flora urbana de Barcelona’, de Pere Barnola i Josep M. Panareda, que exposa una mostra de les més de mil espècies vegetals que tenim a la ciutat, i la ‘Guia de fauna urbana de Barcelona’, de Sergi Garcia, un recull de la fauna més representativa i, en molts casos, desconeguda de Barcelona. Les dues amb il·lustracions de Martí Franch.

Butlletí