El Jardí està situat al bell mig del Parc fluvial del riu Ripoll a Barberà del Vallès. El qual es concep com a nucli, pol d’atracció i espai emblemàtic amb un alt valor natural, paisatgístic i històric, on es troben diversos elements a preservar i potenciar.
El passat dia 16 de febrer es va presentar el Jardí Municipal Agroecològic de Barberà del Vallès als principals agents institucionals de Catalunya; Àrea Metropolitana de Barcelona, Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya, els quals també actuen com agents col·laboradors del projecte. La jornada també va comptar amb la presència de diferents representants del món local, empresarial i personal de diferents àrees de l’Ajuntament.
La creació d’aquest espai neix de la mà del projecte Zero CO₂ a Barberà del Vallès. Un projecte clau per reduir les emissions de CO₂ del municipi com a element clau pel compromís de fer front al Canvi Climàtic. De la mà d’aquest projecte, també es crea l’Oficina Local de Canvi Climàtic, pionera en l’àmbit municipal i la qual compta amb la col·laboració de l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya.
El jardí municipal agroecològic de Barberà del Vallès compta amb el finançament de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, per ser un projecte de ciutat amb una finalitat impulsora i educativa de la nova economia verda i circular. En el Jardí es poden trobar més de 50 espècies de plantes, arbres i arbustos, els quals tenen funcions aromàtiques i medicinals per a contribuir i fomentar la biodiversitat del municipi guardant un equilibri ecològic i saludable per a la ciutadania.
Aquest espai pretén ser el pulmó del municipi, sent una zona d’aprenentatge, passeig i gaudi per a la ciutadania, escoles, famílies, i empreses ubicades al territori. El Jardí té una gran projecció social perquè a través de dinàmiques de treball comunitari es treballaran les diverses aplicacions de les plantes aromàtiques medicinals que afecten pràcticament a tots els sectors: alimentació, salut, cosmètica, decoració, perfums, etc. I es compatibilitzen amb els usos productius, divulgatius i ambientals de les espècies que s’hi conrearan.
La voluntat d’aquest espai és desenvolupar experiències, activitats educatives adreçades a la societat entorn del camp. L’apropament d’aquests actius a la ciutadania a través de la seva participació en les diferents activitats al jardí ens transmeten valors socials i culturals del paisatge, transformant-se així en una major qualitat de vida i una identitat de ciutat.