Autor: Marc Solanes Calderón
Infografia: Sergi Mayench
Evitar el malbaratament alimentari a casa és més senzill del que sembla si incorporem algunes bones pràctiques en el nostre dia a dia. Una de les claus és tenir cura de la nevera. És important protegir els aliments crus i els preparats amb embolcalls o recipients hermètics, mantenir la temperatura a 4 °C o menys, i evitar sobrecarregar-la per garantir que l'aire fred circuli adequadament. A més, una bona organització ajuda molt: les fruites i verdures s’han de guardar als calaixos específics, mentre que les carns i els peixos han d’anar als prestatges més freds. Per als iogurts, formatges i embotits, el millor lloc és als prestatges menys freds o a la porta.
És essencial separar els aliments crus dels cuits per evitar la contaminació creuada.
Un altre aspecte fonamental és planificar les compres. Fer una llista abans d’anar al supermercat ens permet comprar només el necessari, evitant així l’acumulació d’aliments que podrien acabar caducant. També és essencial separar els aliments crus dels cuits per evitar la contaminació creuada i fixar-se bé en les dates de caducitat i consum preferent. Cal recordar que, mentre que alguns aliments amb data de consum preferent poden ser segurs fins un any més tard si es conserven correctament, consumir aliments més enllà de la seva data de caducitat pot ser perillós.
L’aprofitament de les sobres és un altre gran aliat contra el malbaratament. Preparar quantitats ajustades redueix els excedents, i si sobra menjar, la congelació és una opció pràctica i segura. Això sí, és important no deixar les sobres a temperatura ambient durant més de dues hores. Quan mengem fora de casa, a més, també podem col·laborar portant a casa el menjar que no hàgim pogut acabar al restaurant.