Èxit de reproducció del corriol camanegre a les platges de Vilanova i la Geltrú

Font: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i Canal Blau

23/11/2021 - 09:49
 

Durant la temporada 2021 ha continuat l'èxit en la nidificació de corriol camanegre a la platja de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú, tant a l'espai tancat del torrent, com als tres espais amb mesures de protecció fora del tancat permanent. Enguany s'han comptabilitzat 13 nius, 29 ous, dels quals n'han nascut 24 pollets i d'aquests, 21 exemplars han arribat a "juvenils".

Per protegir la nidificació d'aquesta espècie es va limitar de l'entrada de gossos a la Platja de Ribes Roges, des de la passera de la Pasífae fins al dic de Ponent, a partir del mes de març i es van delimitar algunes zones amb pal i corda, a més d'instal·lar senyalització informativa. A més durant la temporada ha estat treballant personal de vigilància i informació, la xarxa de voluntariat ambiental, els cossos de seguretat i col·laboradors ornitòlegs.

La regidora d'Espai Públic i Medi Ambient, Marta Jofra, destaca els bons resultats de la temporada, "tenint en compte que han estat vigents limitacions i restriccions per la Covid-19", i també "l'èxit en la nidificació del corriol camanegre, que reforça la nostra aposta pels usos mixtos que es donen a la platja durant la temporada de bany". Per la regidora, "és possible gaudir de la platja com un espai lúdic i que alhora estiguem protegint i tenint cura d'un espai sensible mediambientalment".

El corriol camanegre és una espècie protegida per llei, que dóna un valor singular a la platja i a la desembocadura del torrent, i compta amb un espai de "birding" des d'on poder veure moltes espècies de litoral i d'aiguamolls.

En comparació amb altres anys, la nidificació del corriol camanegre experimenta un augment de la població. L'espècie, en comparació amb altres ciutats litorals, ha tingut un èxit reproductor molt destacable, "fruit de les mesures de protecció i seguiment, com la delimitació d'entrada de gossos, i la comunicació i vigilància per part de persones i col·lectius implicats en preservar la biodiversitat de l'indret" afirma Marta Jofra.


 

Municipis: 
GarrafVilanova i la Geltrú

Relacionats

Article

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges, l’equipament d’educació ambiental de la Diputació de Barcelona situat al passeig Marítim d’aquesta població del Garraf, ha ampliat part de les seves instal·lacions amb la renovació de l’Aula de la natura, un espai per desenvolupar-hi tallers i cursos per a escolars i públic en general sobre l’ecosistema marí de les Costes del Garraf.

Article

El procés de participació engegat pels Ajuntaments de Malgrat de Mar i Blanes entre febrer i març conclou la voluntat de la ciutadania, que hi va prendre part, d’augmentar el grau de protecció de la desembocadura del riu Tordera. 311 persones -229 a través de la web de l’Ajuntament de Malgrat i 82, de la de Blanes- van participar en les enquestes per expressar la seva opinió amb relació a l'ordenança per regular els usos i l’accés a la desembocadura, i a la declaració de reserva natural parcial d’aquest espai.

Article

Mou-te pel zero! és una campanya impulsada per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú conjuntament amb Go Zero Waste amb l’objectiu de promoure la reducció de residus i el comerç local a través de reptes a l’abast de tothom.

Butlletí