Èxit en la reducció d’emissions de gasos dels Mercats Verds de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

12/01/2017 - 13:54

Mercats de Barcelona ha impulsat durant els anys 2015 i 2016 la campanya Mercats lliures de bosses de plàstic amb l’objectiu de reduir-ne l’ús i potenciar la utilització del cistell, el carretó i les bosses reutilitzables a l’hora d’anar a comprar. Es calcula que la implantació de la mesura contribuirà a evitar l’ús de més de 10 milions de bosses a l’any, cosa que estalviarà l’emissió d’unes 230 tones de CO2eq.

 

Aquesta campanya s’emmarca en el projecte d’impuls de la sostenibilitat al conjunt de mercats de la ciutat, Mercats Verds, per un món millor. 

Beneficis

– Estalvi d’energia

– Estalvi de recursos naturals i derivats (bosses de plàstic)

– Reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle

– Sensibilització ambiental dels clients del mercat

– Estalvi econòmic

Balanç energètic i ambiental

Estalvi previst            10,6 milions de bosses de plàstic d’un sol ús anuals

Estalvi d’emissions     229 t CO2eq/any

Balanç econòmic

Inversió                    122.000 €

Estalvi aproximat     10.600.000 bosses x 0,02 € = 212.000 €

Campanya de sensibilització a parades i clients

La campanya ha estat impulsada per Mercats de Barcelona amb la col·laboració de la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i Consum, i en el marc del projecte Mercats Verds, per un món millor.

El procés es va iniciar informant els mercats de la possibilitat de cobrar les bosses de plàstic d’un sol ús, en la línia del que ja s’estava fent a molts comerços i grans superfícies, i d’acord amb les recomanacions europees i de l’Agència Catalana de Residus.

Els mercats adherits la campanya de 2015 van ser el Carmel, Sarrià, Santa Caterina, la Concepció, la Mercè, Vall d’Hebron, Hostafrancs, la Marina, Sants, Provençals, Sant Antoni, el Clot, Sant Martí i la Llibertat. A la campanya de 2016 s’hi van afegir els mercats de la Sagrada Família, l’Estrella, Lesseps, Poblenou, la Trinitat, Sant Gervasi, el Bon Pastor, Felip II, Horta. El nombre total d’establiments informats l’any 2015 va ser 730, així com uns 5.000 clients, aproximadament; l’any 2016, van ser 322 parades i uns 2.000 clients.

Percentatge variable d’implantació

Les parades que cobren la bossa han notat una reducció significativa del consum de bosses. De mitjana, s’estima que s’ha reduït en un 50%, tot i que la situació varia entre mercats i parades. Hi ha mercats on el 100% dels paradistes ja cobren les bosses, mentre que d’altres tenen un percentatge d’implantació del 50% o inferior. Com a suport a la campanya, els mercats han distribuït també més de 300.000 bosses reutilitzables.

Productes ecològics i de proximitat

En el marc del mateix projecte, els mercats potencien també l’oferta de productes de proximitat, ecològics i frescos, que fomenten una alimentació més saludable. La campanya es fonamenta en tres eixos: producte de proximitat –que procedeix d’un radi de 150 quilòmetres al voltant de la ciutat de Barcelona-, producte ecològic –amb l’objectiu de tenir una presència mínima a l’1% a les parades- i una etiqueta distintiva que permeti reconèixer ràpidament els productes i fomentar-ne el consum entre els clients.


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Des del 2019 Barcelona té un equip de professionals experts a treballar i millorar la resilencia urbana per preparar la ciutat i prevenir o, en cas que sigui inevitable, minimitzar l’impacte de situacions excepcionals d’emergència.

Article

Les ciutats agrupades a la xarxa C40, entre les quals es troba Barcelona, han presentat a la Cimera Mundial del Clima de Glasgow una campanya que vol aconseguir disminuir l’ús de carboni per prevenir amenaces futures, crear llocs de treball dignes i promoure un creixement inclusiu i sostenible.

Article


Ada Colau, juntament amb els alcaldes de Londres i París, encapçala la taula de ciutats referents en la lluita contra l'emergència climàtica a la 26a Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic que tindrà lloc a Glasgow de l'1 d'octubre al 2 de novembre. La trobada és una oportunitat per enfortir les xarxes de cooperació entre ciutats i generar una transformació real que canviï el futur del planeta.

Butlletí