Granollers treballa per adaptar-se a les indundacions

Font: Ajuntament de Granollers

20/05/2024 - 12:31

L'Ajuntament de Granollers, en col·laboració amb el Consorci Besos Tordera (CBT) participa en el projecte KNOWING de l’Horizon Europe, per impulsar actuacions d'adaptació i resiliència davant les inundacions pluvials i fluvials, identificades en el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i en el Pla de Resiliència Urbana de Granollers.

Concretament, s’estan modelitzant les actuacions planificades i executades a escala urbana i de la subconca del riu Congost, que contribueixen a mitigar inundacions, emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i els efectes cascada per millorar la resiliència davant les inundacions pluvials i fluvials.

Entre els resultats esperats, cal assenyalar la creació de serveis d'activació d'alertes i d'apoderament climàtic adreçats a la ciutadania, empreses i institucions per millorar la comprensió de la crisi climàtica, així com donar suport i accelerar la presa de decisions.

Fins avui a Granollers s’han dut a terme 3 dels 4 tallers que formen part del procés participatiu per involucrar els grups d’interès i garantir l’èxit de la configuració i la implementació del full de ruta per a la mitigació i adaptació del municipi davant de les inundacions en l’escenari 2030, 2040 i  2050.

Des d’Aquatec, enginyeria del GRUP AGBAR, i sòcia del projecte KNOWING, s’està contribuint a l'aplicació dels models de domini (PALM-4U, ICM InfoWorks, MAED-City i IESopt) per quantificar les intervencions ambientals més adequades i el seu potencial en la mitigació del canvi climàtic i en l'adaptació als impactes climàtics locals, que es complementen amb els resultats obtinguts als tallers participatius, amb l’objectiu que aquest full de ruta sigui més eficient i sostenible.

L’Ajuntament de Granollers, el Consorci Besòs-Tordera i Aquatec han previst una jornada tècnica durant la tardor de 2024, amb l'objectiu de mostrar els resultats preliminars de la modelització. Així mateix, aquesta trobada ajudarà a difondre el projecte KNOWING i els resultats esperats als potencials beneficiaris, més enllà de la subconca del riu Congost.

Des de l’Ajuntament i el CBT agraïm la col·laboració de les més de 70 persones que fins avui han contribuït en aquest procés, i s'anima a compartir aquesta informació amb altres persones interessades, i a fer d’altaveu d’aquest procés més enllà dels grups identificats inicialment des de l’Ajuntament.

Es pot seguir l’avenç del procés deliberatiu a través dels informes de retorn publicats a la pàgina web municipal i al Granollers Participa, que alhora també és un canal obert a la ciutadania per a fer-hi aportacions.

 


 

Municipis: 
Vallès OrientalGranollers

Relacionats

Article


El curs 2023-2024 el Consell dels Infants i l'Arrel-Fòrum de les Adolescències s’han implicat en el projecte de renaturalització del riu Congost i han treballat en la definició i creació de nova senyalització entorn del riu i en relació amb el projecte Granollers Connecta Natura.

Article

El projecte preveu desplegar-se en un període de 20 anys amb una inversió de 36 M€, que permetrà, entre d’altres, renovar 73 km de canonades d’aigua

Notícia


L'Ajuntament de Granollers també ha obtingut el finançament per tirar endavant una planta potabilitzadora d'aigua freàtica

Butlletí