Font: Diputació de Barcelona
La Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona ha celebrat la jornada tècnica Espècies exòtiques invasores en ambients fluvials en el transcurs de la qual s’ha presentat també la Guia d’espècies exòtiques invasores d’ambients fluvials, redactada per l’Associació Hàbitats.
La jornada ha estat inaugurada pel diputat adjunt d’Espais Naturals Jesús Calderer i serveix per posar en comú el coneixement i les accions necessàries per gestionar la presència d’espècies exòtiques invasores en els nostres espais fluvials.
La Guia presentada serà un instrument de suport a aquells municipis i projectes d’educació ambiental que treballen per conservar i donar a conèixer els valors dels sistemes aquàtics continentals, en el marc del programa “Va d’aigua” de l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental. La Guia està, adreçada a naturalistes vocacionals, famílies i tot el públic interessat a descobrir l’impacte que suposa la colonització dels nostres cursos d’aigua per flora i fauna que no són pròpies del nostre clima i geografia. A més d’ajudar-vos a identificar algunes de les espècies més esteses, també hi trobareu consells i propostes per col·laborar en la preservació dels espais naturals aquàtics
Les espècies invasores són aquelles que, introduïdes en un medi del qual no són originàries, arriben a adaptar-se i establir-se en el nou ecosistema. Els ecosistemes aquàtics són especialment sensibles a aquest risc d’invasió.
Fruit de la identificació de multitud d’iniciatives municipals en aquest àmbit, també s’ha creat la Comissió d'ambients aquàtics continentals, dins de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, per promoure el treball en xarxa entre aquests projectes.
Aquesta jornada serveix com a presentació d’aquesta Guia i per posar en comú el coneixement i accions per gestionar la presència d’espècies exòtiques invasores en els nostres espais fluvials.
Els sistemes aquàtics continentals són espais de gran valor ecològic i social que cal preservar. De manera general entenem per sistemes aquàtics aquells espais que inclouen el cursos d'aigua, rius o rieres, fonts, basses, llacs, etc., així com els espais de transició, les lleres, els marges, les ribes... que en conjunt alberguen sistemes ecològics singulars i alhora acullen usos socials diversos, des d’activitats econòmiques fins a zones d’esbarjo.
Les iniciatives d’educació ambiental esdevenen una eina per donar a conèixer els valors del medi natural, per promoure'n la protecció i conservació de manera integral i per fomentar l’ús sostenible de l’aigua i dels recursos de flora i fauna; en definitiva, garantir l’equilibri entre la demanda d'ús del medi natural i la conservació d'aquest.
Per aquest motiu, la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, a través de l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental (OTEPA), desenvolupa el Programa Va d'Aigua. L’objectiu principal d’aquest programa és donar suport a aquells equipaments i projectes d’educació ambiental impulsats per ens locals que treballen per preservar i donar a conèixer els valors dels sistemes aquàtics continentals i fer compatibles els usos ambientals i socials. El Programa Va d’Aigua s’alinea amb la Directiva Marc de l’Aigua, que persegueix, entre d'altres objectius, millorar la qualitat de les aigües amb la participació diversa i activa de la ciutadania, perquè sabem que l’aigua és un recurs essencial per a les persones i per a la resta d’éssers vius i un element bàsic del medi natural.
A partir d’una diagnosi inicial (2016), el Programa Va d’Aigua planteja un pla d’acció que assenyala els aspectes a reforçar i millorar quant a les iniciatives d’educació ambiental vinculades als sistemes aquàtics continentals de la demarcació de Barcelona. Un dels primers resultats és l’edició d’aquesta Guia d’espècies invasores d’ambients fluvials.