Guia Hàbitat: activitats per a l’educació ambiental

15/01/2021 - 09:29

Hàbitat és una guia d’activitats per a l’educació ambiental que pretén abordar la tasca educativa partint de l’experiència vivencial. S’utilitza l’activitat, el joc, la simulació i la implicació, fins i tot física, en la modelització dels processos com a suport del diàleg amb la realitat.

Amb aquestes propostes es busca desencadenar l’acció i l’emoció per afavorir el procés d’aprenentatge. Per després raonar i discutir, relacionar i dubtar.

És una guia senzilla, molt pràctica, flexible i fàcil d’adaptar a diferents contextos, que subministra les instruccions necessàries per organitzar activitats destinades específicament a contribuir a la formació ecocívica.

La guia s’estructura en cinc blocs temàtics, destinats a l’ensenyament o l’aprenentatge d’una selecció de conceptes, procediments i valors que considerem útils per a fomentar la transició cap a una societat més sostenible.

 

Estructura de la guia

Reconeixent l’entorn i les necessitats vitals

Representa una primera presa de contacte i aproximació als conceptes de vida i hàbitat des de la realitat més propera, amb la finalitat d’aconseguir una percepció més aguda de l’entorn i d’ajudar al reconeixement de la dependència que, com a éssers vius, tenim del medi. Conté 9 activitats.

Apreciant la diversitat de la vida

Entra en la consideració i l’estima de la diversitat de la vida manifestada tant a la natura com en les societats humanes. Conté 8 activitats.

Aprenent a gestionar els recursos naturals

Estimula la reflexió entorn de la demanda cada vegada més gran de recursos naturals i proposa alguns criteris de gestió racional. Conté 13 activitats.

Detectant problemes

Es dedica a l’anàlisi de les situacions de desajustament que es produeixen a causa de les intervencions humanes inadequades, per tal d’orientar l’avaluació dels problemes de relació entre les cultures i l’hàbitat. Conté 11 activitats.

Considerant tendències

Evidencia contradiccions i desperta línies d’acció necessàries en una societat sostenible. Conté 9 activitats.


 

La Xarxa d'Escoles Sostenibles de Catalunya (XESC) és  un espai de col·laboració, coordinació i suma d’esforços entre la Generalitat i diversos ajuntaments per promoure l’Educació per a la Sostenibilitat i donar suport als centres educatius per tal tinguin integrada la Sostenibilitat en el seu Projecte educatiu per tal de construir una escola de qualitat, transformadora i oberta a la comunitat.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

ACTUA X 25 és el nom de la iniciativa que aglutina totes les accions que formen part dels actes de celebració dels 25 anys de la Xarxa d’Escoles Verdes.

Article

La Generalitat de Catalunya convoca el Premi Escoles Verdes 2023. El guardó, amb 6.000 euros de dotació total, reconeix una trajectòria de millora continuada, una actuació singular i un treball en xarxa, amb l’objectiu de distingir iniciatives exemplars d'educació per a la sostenibilitat dutes a terme per centres educatius que disposen del distintiu d'escola verda atorgat per la Generalitat.

Butlletí