Guia Hàbitat: activitats per a l’educació ambiental

15/01/2021 - 09:29

Hàbitat és una guia d’activitats per a l’educació ambiental que pretén abordar la tasca educativa partint de l’experiència vivencial. S’utilitza l’activitat, el joc, la simulació i la implicació, fins i tot física, en la modelització dels processos com a suport del diàleg amb la realitat.

Amb aquestes propostes es busca desencadenar l’acció i l’emoció per afavorir el procés d’aprenentatge. Per després raonar i discutir, relacionar i dubtar.

És una guia senzilla, molt pràctica, flexible i fàcil d’adaptar a diferents contextos, que subministra les instruccions necessàries per organitzar activitats destinades específicament a contribuir a la formació ecocívica.

La guia s’estructura en cinc blocs temàtics, destinats a l’ensenyament o l’aprenentatge d’una selecció de conceptes, procediments i valors que considerem útils per a fomentar la transició cap a una societat més sostenible.

 

Estructura de la guia

Reconeixent l’entorn i les necessitats vitals

Representa una primera presa de contacte i aproximació als conceptes de vida i hàbitat des de la realitat més propera, amb la finalitat d’aconseguir una percepció més aguda de l’entorn i d’ajudar al reconeixement de la dependència que, com a éssers vius, tenim del medi. Conté 9 activitats.

Apreciant la diversitat de la vida

Entra en la consideració i l’estima de la diversitat de la vida manifestada tant a la natura com en les societats humanes. Conté 8 activitats.

Aprenent a gestionar els recursos naturals

Estimula la reflexió entorn de la demanda cada vegada més gran de recursos naturals i proposa alguns criteris de gestió racional. Conté 13 activitats.

Detectant problemes

Es dedica a l’anàlisi de les situacions de desajustament que es produeixen a causa de les intervencions humanes inadequades, per tal d’orientar l’avaluació dels problemes de relació entre les cultures i l’hàbitat. Conté 11 activitats.

Considerant tendències

Evidencia contradiccions i desperta línies d’acció necessàries en una societat sostenible. Conté 9 activitats.


 

La Xarxa d'Escoles Sostenibles de Catalunya (XESC) és  un espai de col·laboració, coordinació i suma d’esforços entre la Generalitat i diversos ajuntaments per promoure l’Educació per a la Sostenibilitat i donar suport als centres educatius per tal tinguin integrada la Sostenibilitat en el seu Projecte educatiu per tal de construir una escola de qualitat, transformadora i oberta a la comunitat.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Per promoure el coneixement i la sensibilització sobre la problemàtica del malbaratament alimentari, la Diputació de Barcelona disposa de les maletes pedagògiques "El menjar no es llença".

Article

La Biennal d'Arts Visuals Ricard Camí neix l'any 2022 com a continuació del Premi de Pintura Ricard Camí, que l'any 2019 va celebrar la 16a edició, tot renovant-se i adaptant-se als nous temps. La Biennal amplia l'abast cap a un concepte general de les Arts Visuals i dirigeix el reconeixement cap a projectes artístics i socials.

Article

DEPANA presenta el llibre El Delta del Llobregat a través del meu prisma. A l’encalç d’una educació ambiental, obra de la biòloga i docent durant trenta-cinc anys Marina Mir. 

Butlletí