Guia per a la implementació de Comunitats Hídriques a Barcelona

16/01/2024 - 12:52

L'entitat Enginyeria sense fronteres va presentar la passada tardor la Guia per a la implementació de Comunitats Hídriques a la ciutat de Barcelona. Es va presentar en una taula rodona  sobre “les Comunitats Energètiques a les comunitats de vida. reptes i oportunitats en la transició ecosocial”. 

La guia, que us la podeu descarregar al final del text i que aviat estarà disponible en versió impresa, és un esforç del moviment de l’aigua de Barcelona, Enginyeria Sense Fronteres, Societat Orgànica i l’Aula de l’Aigua.

L’objectiu de la guia és aportar llums i resoldre dubtes sobre les possibilitats de l’aprofitament de les aigües pluvials i les aigües grises als equipaments i edificis de la ciutat, explorant la possibilitat de conformar una Comunitat Hídrica. La guia planteja un pilot de Comunitat Hídrica al Districte de Sants-Montjuïc, com a punta de llança i exemple per la seva replicació.

En l’àmbit energètic la regulació i l’impuls de les Comunitats Energètiques està avançant molt. En canvi, el vector aigua als equipaments no s’està abordant amb prou impuls. Tanmateix, a les grans ciutats els majors consums d’aigua es donen en l’àmbit domèstic i municipal.

Les oportunitats que ofereixen les Comunitats Hídriques son molt elevades i diverses: des de la presa de consciència i responsabilitat sobre el consum d’aigua que fem, la posada en marxa de mesures d’estalvi i rehabilitació hídrica, l’aprofitament d’aigües pluvials per enverdir les nostres cobertes i horts, l’aprofitament d’aigua pluvial i gris pels inodors, neteja i reg, fins al drenatge d’aquestes aigües al medi natural urbà.

El model de Comunitats Hídriques que plantegem a la guia vol recuperar la memòria històrica de l’aigua i la noció comunitària al voltant de la cura dels béns comuns. Des d’aquesta lògica les Comunitats Hídriques s’entenen com a comunitats conscients amb la utilització i cura de l’aigua, i passen de ser subjectes passius a actors actius del cicle hídric que cal cuidar i preservar en el context d’emergència climàtica que vivim.

 


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article
Notícia

Es destinen prop de quatre milions d’euros a subvencionar 57 projectes presentats per centres esportius públics i privats que tenen com a objectiu l’optimització de l’ús de l’aigua en situacions de sequera per garantir, en tot moment, la pràctica esportiva. La iniciativa s’emmarca en els premis “Barcelona amb l’esport sostenible”.

Article

Fab Lab Barcelona ha desenvolupat, juntament amb experts europeus, el projecte SCORE per impulsar l'educació en Economia Circular. L'objectiu del projecte és proporcionar eines als docents i augmentar la conscienciació i la comprensió de l'economia circular entre els joves de 15 a 24 anys.

Butlletí