Guia per a la rehabilitació climàtica dels barris

21/07/2023 - 08:20

L’Associació de Veïns i Veïnes (AVV) del Poblenou, la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han creat una guia que proposa estratègies i mesures d’adaptació i resiliència al canvi climàtic. Hi destaquen solucions per aconseguir els objectius plantejats al Pla Clima: més espai verd, més superfície permeable i aprofitament del cicle de l’aigua a la ciutat. 

La ‘Guia per a la rehabilitació climàtica dels barris’ és una iniciativa finançada a través de la Subvencions pel Clima 2020-2021 que ha estat reconeguda com una de les 10 Bones idees per canviar al món presentades durant l’acte de celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, i que respon a l’objectiu 3 del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat: Qualitat ambiental i salut.  Es tracta d’una guia que respon a la necessitat de crear un entorn urbà amb impacte positiu en la salut dels seus habitants, tant física com mental, ja que la planificació urbana i territorial és clau en la qualitat de vida de les poblacions. En relació amb l’urbanisme, diferents aspectes determinen l’entorn i el benestar dels seus habitants; com la mobilitat, els espais verds, la qualitat de l’aire, la seguretat alimentària, el paisatge o aspectes relacionats amb l’habitatge. 

Són aquestes consideracions les que han animat l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou, la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a associar-se per crear la Guia per a la rehabilitació climàtica dels barris de la ciutat amb el Poblenou com a cas d’estudi. La guia s’ha elaborat gràcies a la participació ciutadana, ja que la implicació de la població ha permès conèixer les necessitats del barri buscant les zones més problemàtiques de l’espai públic que es podien millorar urbanísticament. A més, la col·laboració amb la UPC ha sigut clau per poder fer propostes tècniques per millorar-lo. 

En aquesta línia, l'Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou han creat una exposició didàctica i itinerant sobre l'emergència climàtica i les solucions a desenvolupar o implementar per permetre l'adaptació de l'espai públic. Hi posen també el focus en les iniciatives veïnals que ja existeixen i ja contribueixen a aportar solucions. 

 


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Barcelona Energia apel·la a la lluita contra el canvi climàtic amb l’ús d’energia renovable.

La comercialitzadora pública d’energia 100% renovable de l’àrea metropolitana de Barcelona llança una nova comunicació centrada a conscienciar sobre la necessitat de revertir els efectes de l’escalfament global.

Butlletí