Què és l'ozó troposfèric?
L'ozó és un gas que es troba de manera natural a l'atmosfera. En ocasions pot trobar-se en concentracions superiors a les habituals i en aquest cas, pot ser considerat un contaminant atmosfèric. La seva concentració és màxima a uns 20 km d'altura, dins de l'estratosfera. És l'anomenada capa d'ozó, que protegeix els éssers vius de les radiacions ultraviolades (raigs UV) procedents del sol i per tant és beneficiosa per a nosaltres.
D'altra banda, l'ozó també es troba a la capa de l'atmosfera més propera a la superfície terrestre - l'anomenada troposfera, que comprèn el tram d'atmosfera entre el sòl i uns 10 km - Aquest ozó s'anomena ozó troposfèric.
L'ozó és un contaminant secundari, és a dir, no emès directament a l'atmosfera per una font, sinó format a partir de reaccions fotoquímiques (activades per la llum solar) entre contaminants primaris. Concretament, es forma ozó quan coexisteixen els òxids de nitrogen (NOx), (COVs) i una radiació solar intensa al llarg d'un període de temps prou llarg (un mínim de diverses hores). Així, l'època típica dels màxims d'ozó coincideix amb la primavera i el principi de l'estiu. Els principals precursors de l'ozó (NOx i COV) s'emeten de manera natural o com a conseqüència de les activitats humanes.
L'ozó troposfèric pot causar diferents efectes, sempre en funció de la concentració i durada de l'episodi,: tos, irritacions a la faringe, irritacions al coll, irritacions als ulls, dificultats respiratòries ( "gola seca" ), disminució del rendiment, empitjorament de la funció pulmonar, símptomes de malestar general: cansament, mal de cap, decaiguda...
En aquest web podreu trobar tota la informació necessària i actualitzada diàriament sobre els nivells d'ozó troposfèric a Catalunya.
En aquest altre enllaç també podreu consultar quina és la qualitat de l'aire en totes les comarques de Catalunya. Els paràmetres són obtingudes en determinats municipis on hi ha ubicades les estacions encarregades de fer els estudis.