Intercanvi de projectes escolars sostenibles a la 9a Trocamba a Sant Feliu de Llobregat

26/04/2019 - 09:00

El 28 de març es va celebrar la 9a edició de la Trocamba: la Trobada de Comitès Ambientals d'Alumnes de primària i secundària de Sant Feliu. Coneguda per ser la festa grossa de l'Agenda 21 escolar de la ciutat, la Trocamba reflecteix el treball fet durant el curs per les 14 escoles verdes que formen part de la xarxa Agenda 21 escolar de la ciutat.

Van assistir-hi els membres dels comitès ambientals dels centres participants, nens i nenes i nois i noies, que voluntàriament es reuneixen amb un comitè de mestres, també voluntari, per tirar endavant les accions a favor de la sostenibilitat dins l'escoles.

Un dels objectius d'aquesta trobada ambiental entre escoles va ser l'intercanvi de projectes i accions a favor de la sostenibilitat que estan realitzant a cada centre, accions que es poden consultar als Plans d'acció que les escoles elaboren cada any. Enguany aquest intercanvi s'ha  fet en format Market Place al Palau Falguera. Cada escola, des de la seva parada, explicava als companys d'altres escoles els seus projectes i accions de sostenibilitat per fer una escola i una ciutat més verda. En aquest vídeo us mostrem alguns dels projectes que es van presentar. 

La segona part de la Trocamba va servir per treballar els projectes que les 14 escoles han dissenyat conjuntament durant aquest curs. Els alumnes de cicle mitjà van fer tallers i jocs a diferents parcs de la ciutat, que són part d'uns materials didàctics que estan elaborant amb els mestres per tal de donar a conèixer la flora i fauna dels espais verds de Sant Feliu. La primera part d'aquest projecte es va fer el curs passat i el resultat van ser aquests panells que podeu veure als parcs.

Els alumnes de cicle superior van treballar conjuntament amb el Consell d'Infants en la creació de la campanya "Volem anar sols a l'escola" que reivindica les ganes i il·lusió dels nens i nenes d'aquesta edat per anar sols fins al seu centre educatiu. Aquesta campanya està dins de les accions del projecte "Camí escolar" que està duent a terme l'Ajuntament. Durant tota la jornada els nens i nenes van donar forma als seus missatges en quatre formats: flashmob, postals audiovisuals, cartells publicitaris i cançons.

Finalment, secundària va exposar el seu treball sobre els efectes del canvi climàtic a Sant Feliu. Resultat d'una trobada amb els tècnics de l'Ajuntament que els va permetre conèixer més d'aprop els efectes que aquest problema global està tenint a nivell local, els alumnes van decidir emprendre accions des del seu propi centre per posar el seu granet de sorra en la mitigació d'aquest problema: Reduir el consum de carn a l'escola i entre les famílies (col·legi La Mercè), promoure l'estalvi d'aigua al centre educatiu i conscienciar la població de fer el mateix (escola Mestral), mantenir nets els espais naturals de Collserola (institut Olorda), i engegar accions per promocionar l'accés sostenible a l'escola i reduir l'ús del cotxe (col·legi Bon Salvador).

Durant la trobada també es van fer tallers de comunicació per compartir els projectes i sumar-hi més gent, seguint la línia del moviment juvenil #fridaysforfuture: Càpsules de vídeo contra el canvi climàtic, "memes", rap contra el canvi climàtic i pancartes reivindicatives.

La jornada verda va finalitzar amb l'acte de cloenda a la Sala Ibèria, on es va posar en comú tota aquesta feina davant dels regidors i regidores de l'Ajuntament, convidant-los també a donar suport a les seves accions des de l'acció municipal. A aquesta 9a edició van assistir-hi un total de 270 participants, entre alumnat i professorat, que conformen els comitès ambientals de les escoles de l'Agenda 21 de Sant Feliu


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatSant Feliu de Llobregat

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Sant Feliu continua mostrant el seu compromís amb els principis, valors i objectius que promou l'Agenda 2030 de desenvolupament sostenible. En el marc de les accions per fer difusió i generar consciència sobre l'Agenda i els ODS, anualment es duen a terme sessions i tallers de sensibilització adreçades a diferents col·lectius del municipi.  

Article

L'alumnat i els centres educatius de Sant Joan Despí seran agents protagonistes en la lluita de la ciutat per mitigar els efectes del canvi climàtic i per transitar cap a un model més sostenible i ecològic

Article

L’ens ha celebrat la reunió del seu patronat, que ha aprovat el pla de treball per 2024 i el pressupost, que serà de 428.100 euros

Butlletí