La Diputació de Barcelona i els Objectius de Desenvolupament Sostenible

20/03/2018 - 20:34

Posar fi a pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia o aturar els efectes del canvi climàtic són alguns dels 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), aprovats per Nacions Unides i amb els quals la Diputació de Barcelona està compromesa.

A Catalunya més del 22% de la població es troba en situació de pobresa o exclusió social, la demarcació de Barcelona emet cada any el 57,3% dels gasos d’efecte hivernacle de Catalunya i es calcula que a l’Àrea Metropolitana hi ha cada any 3.500 morts prematures per la contaminació de l’aire.

Per capgirar aquesta situació la Diputació de Barcelona es compromet a treballar en l’Agenda Global 2030, sobre 17 objectius universals, pensats per a tothom, que actuen sobre tres eixos: desenvolupament econòmic, social i mediambiental.

Què són els Objectius de Desenvolupament  Sostenible (ODS)?

  • Són un conjunt de 17 objectius i 169 fites acordats a la Cimera de Desenvolupament de Nacions Unides, celebrada el 25 de setembre de 2015.
  • Representen la columna vertebral de l’Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible
  • Marcaran l’acció global pel desenvolupament fins a l’any 2030, estimulant l'acció en 5 esferes d'importància crítica (conegudes com 'les 5 P'): People, Planet, Prosperity, Peace, Partnership
  • Substitueixen als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), agenda vigent fins al 2015.

Principis dels ODS

  • Universals: Impliquen a tots els països, independentment del seu nivell de desenvolupament econòmic.
  • Globals: Aborden els desafiaments locals, nacionals i transnacionals més urgents dels nostres temps.
  • Integrals: És una agenda interconnectada en totes les seves dimensions i a tots els nivells:  entre reptes, països i diferents nivells de govern.
  • Mesurables: èmfasi en la necessitat de mesurar el seu assoliment  mitjançant indicadors
  • Ambiciosos: No deixen enrere a ningú (leave no-one behind).
  • Inclusius: Impliquen a tots els nivells de govern i a totes les parts interessades en un esforç col·lectiu per al desenvolupament sostenible.
  • Multidimensionals: Inclouen les 3 dimensions del Desenvolupament Sostenible (econòmica, social i mediambiental).
  • Basats en l’experiència adquirida dels ODM.
Fi de la pobresa
Fam zero
Salut i benestar
Educació de qualitat
Igualtat de gènere
Aigua neta i sanejament
Energia neta i assequible
Treball digne i creixement econòmic
Indústria, innovació i infraestructures
Reducció de les desigualtats
Ciutats i comunitats sostenibles
Consum i producció responsables
Acció climàtica
Vida submarina
Vida terrestre
Pau, justícia i institucions sòlides
Aliança pels objectius
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Relacionats

Notícia

L’Ajuntament ha iniciat la redacció de l’Agenda 2030 de Santa Perpètua per al desenvolupament sostenible. Un grup motor treballa per tal de fer participatiu el procés a tots els agents socials del municipi.

Article

La Diputació de Barcelona lliurarà aquest juliol 9 tricicles elèctrics per facilitar l’enviament a domicili del Mercat del Centre i Mercagavà (Gavà); Mercat Municipal Plaça Europa i Mercat Municipal de la Constitució (Viladecans); Mercat 11 de setembre (Barberà del Vallès), Mercat Municipal de Sant Carles (Granollers), Mercat Municipal de Manlleu, Mercat Municipal de Sant Joan (Premià de Mar) i el Mercat Municipal del Centre (Vilanova i la Geltrú).

Article

El Projecte Re@ciona mostra, un any més, la visió i inquietuds dels més joves al voltant dels drets humans i el desenvolupament sostenible.

En aquesta edició s'han presentat 11 curtmetratges en el que els protagonistes han parlat, entre d'altres, de fam, justícia, pau o treball digne.

Butlletí