La petjada de carboni calculada per joves

16/06/2023 - 11:50

Els i les joves tarragonines calculen la petjada de carboni per frenar els efectes del canvi climàtic. L’alumnat ha incorporat mesures individuals i per al mateix centre per reduir la petjada ecològica.

Una seixantena de joves de Tarragona han participat en el projecte ‘Calculem la petjada de carboni’, una iniciativa de l’Assemblea de Cooperació per la Pau, que té l’objectiu de reduir l’impacte del canvi climàtic. Al projecte s’hi ha implicat alumnat d’entre 12 i 20 anys de dos instituts de la ciutat, el Pons d’Icart i el Cal·lípolis, així com l’Espai Jove Kesse, on a través de formacions s’ha pres consciència de les responsabilitats que té el Nord global per aturar el canvi climàtic i els seus impactes amb el Sud global.

 

Calculadora de la petjada de carboni

Durant aquest curs el jovent dels instituts esmentats i de l'Espai Jove Kesse han estat treballant amb experts i expertes per aprendre què és la petjada de carboni, i què és el càlcul d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i quins són els seus efectes en la situació de crisi climàtica.

L'aterratge dels conceptes s'ha fet a través de l'experiència de l'anàlisi de les dades en una calculadora. L'alumnat ha introduït a la calculadora les factures de gas, electricitat, aigua, recollida de dades de mobilitat, compra de material i gestió de residus. "Hi ha petites accions de què no som conscients i que sistemàticament reproduïm cada dia que afecten molt al medi ambient", expliquen els alumnes. Precisament, el projecte fa èmfasi en "la importància que tenen els canvis que s'impulsen des de la ciutadania, per tal de donar resposta a la necessitat imperiosa de cercar alternatives per combatre el canvi climàtic", tal com expliquen des d'ACPP. Utilitzar més el transport públics, incrementar l'ús de les papereres de reciclatge i dur els àpats al centre en recipients reutilitzables són accions que es poden prendre individualment, però també han fet propostes als mateixos instituts com automatitzar les aixetes per no malbaratar tanta aigua.

És una proposta de l'ACPP, Assemblea de Cooperació per la Pau, una ONG independent, progressista i laica amb més de 25 anys d’experiència en projectes. En l’àmbit de l’educació per la justícia global ha desenvolupat diversos projectes en temàtiques com interculturalitat, educació per la pau, diversitat afectiu-sexual i de gènere, economia social i solidària, entre d’altres. 


 

Municipis: 
TarragonèsTarragona

Relacionats

Article


El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts ha elaborat un vídeo divulgatiu sobre refugis climàtics des del vessant educatiu, mostrant l’activitat de la Dra. Shiva al parc del Pi Gros (activitat AMB). 

Article

Ematsa redueix la seva petjada de carboni i referma el compromís en la lluita contra el canvi climàtic

Butlletí