La taxa metropolitana de tractament de residus serà més justa, incentivadora i social

Font: AMB.cat

15/01/2018 - 09:26

Els municipis que generin menys residus i els separin millor pagaran menys per aquesta taxa. Es bonificarà el 100% de l'impost a les persones en situació de vulnerabilitat.

De cara a l'any 2018, la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR) experimentarà canvis per tal que la ciutadania la conegui millor i n'entengui el concepte, i per beneficiar les persones que es troben en una situació de vulnerabilitat. Aquesta mesura va ser aprovada pel Consell Metropolità en el ple del passat 19 de desembre.

A partir de l'1 de gener, s'ajustaran els preus que paguen els ciutadans de cada municipi, d'acord amb el cost real que té el tractament dels residus en cadascun d'ells, que depèn del nivell de recollida selectiva que posen en pràctica els seus habitants. Així, la nova manera de calcular la TMTR s'aproxima al concepte de "qui contamina, paga" i els municipis que produeixen menys residus i tenen millors nivells de recollida selectiva pagaran menys que els que tenen un comportament pitjor.

Reciclar estalvia costos perquè el tractament dels residus barrejats és més costós que el de la recollida selectiva. D'acord amb aquesta realitat, amb la nova TMTR, quan un municipi millori la seva recollida selectiva, l'estalvi que n'obtingui l'AMB li serà transferit perquè pugui continuar aplicant millores en el seu sistema de recollida de residus. A tall d'exemple, si els municipis metropolitans arriben a l'objectiu marcat per la Unió Europea de reciclar el 50% de residus l'any 2020, els ciutadans d'aquests municipis estalviarien al voltant de 13 milions d'euros, o uns 4 €/hab. i any.

A banda d'aquests canvis, es mantenen les bonificacions per ús de la deixalleria per als usuaris domèstics o per la realització d'accions de mesures de prevenció i millora de la gestió de residus en el cas dels usuaris no domèstics.

En paral·lel a aquests canvis, a principis de l'any 2018 es realitzarà una campanya de comunicació per informar dels costos de gestió dels residus als diferents municipis i dels beneficis que comporta millorar la recollida selectiva.

Finalment, s'incorporarà una bonificació del 100% de la TMTR a les famílies vulnerables, aquelles que estiguin inscrites al registre d'ajuts a la pobresa energètica. Aquesta mesura s'aplicarà automàticament a unes 18.000 famílies de tot el territori metropolità, i s'estima que l'import subvencionat en concepte de TMTR s'acostarà als 800.000 €. D'aquesta manera s'amplia el concepte de pobresa energètica al conjunt de serveis de la llar.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha habilitat en els darrers anys una trentena de punts de recollida d'oli usat, a tots els barris, amb contenidors especials per dipositar-lo. L'oli d'origen domèstic és un residu molt contaminant i el seu reciclatge comporta importants beneficis mediambientals.

Article

La ciutat ha guanyat de nou un reconeixement que destaca el seu compromís amb la sostenibilitat i la gestió ambiental dels municipis costaners. Aquesta distinció, obtinguda en la cinquena edició del Moviment Banderes Verdes, és el resultat de l’esforç conjunt entre l’Ajuntament i el sector de l’hostaleria local.

Butlletí