Laboratoris per analitzar els efectes del canvi climàtic a la costa

20/12/2021 - 17:37

Vilanova i la Geltrú és una de les ciutats europees participants en el projecte SCORE de millora de la resiliència de les ciutats costaneres davant dels efectes del canvi climàtic, a través d'un CCLL (coastal city living lab). El projecte europeu Score promou la creació d'estratègies per fer front als efectes de l'escalfament global al litoral

La iniciativa europea SCORE (Smart Control Of the climate Resilience in European coastal cities) s'ha iniciat el segon semestre de 2021 i treballa per recollir dades, analitzar-les i proposar estratègies per a resoldre efectes de fenòmens com l'augment del nivell del mar i els esdeveniments meteorològics extrems.

Vilanova i la Geltrú és una ciutat litoral de 68.000 habitants, de la província de Barcelona, que afronta riscos climàtics associats a la costa mediterrània com inundacions, episodis climàtics extrems puntuals, sequeres, augment del nivell de mar, etc.

El laboratori vilanoví (CCLL, Coastal City Living Lab) treballa en projectes com la rehabilitació de l'ecosistema dunar, la recuperació de vegetació de platja, la implementació de litorals i àrees marines protegides, en les zones urbanes verdes, zones de retenció d'aigua, i en canvis d'ús del sòl per reduir impactes del canvi climàtic i afavorir la resistència climàtica. Un dels protagonistes d'èxit és la creixent nidificació del corriol camanegre charadrius alexandrinus, una espècie d'au protegida.

El projecte SCORE té una durada de quatre anys i hi participen 28 socis (institucions, centres de recerca i universitats) representant a 10 ciutats europees, amb una dotació global de 10 milions d'euros. A banda de Vilanova i la Geltrú, les ciutats que formen part del programa són Sligo i Dublin (Irlanda), Lisboa (Portugal),  Massa (Itàlia), Koper (Eslovènia), Bilbao i Alacant (Espanya), Gdansk (Polònia) i Samsun (Turquia).

Foto: La renaturalització de les platges, objecte d'estudi.


 

Municipis: 
GarrafVilanova i la Geltrú
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha començat el condicionament de la platja de Ribes Roges per fer compatible l'esbarjo i la protecció del corriol camanegre. La temporada 2022 es van comptar 16 nius i 9 parelles d'aquesta espècie en perill d'extinció

Article

Els protocols que marca el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic remarquen que les restes vegetals del litoral s’han de retirar d’una forma no agressiva, evitant maquinària pesada i utilitzant garbelladores i tamisadores.

Article

La presència d'arbres als parcs metropolitans implica l'absorció anual de 132 tones de carboni, fet que redueix la contaminació atmosfèrica i depura la qualitat de l'aire, i, per tant, millora la salut i la qualitat de vida dels ciutadans. Aquesta és una de les principals conclusions d'un estudi encarregat per l'AMB que analitza els indicadors socioambientals dels parcs metropolitans a partir de les dades de l'any 2020. També es destaca que la presència d'un parc metropolità fa baixar 1,3 ºC la temperatura i ajuda a reduir l'illa de calor i que la biodiversitat ha augmentat significativament en dos anys, amb gairebé 200 espècies d'ocells observades.

Butlletí