L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú contractarà amb una licitació pròpia tot el seu consum elèctric a una empresa que garanteixi que la totalitat de l'energia subministrada provingui de fonts renovables amb zero emissions de diòxid de carboni i residus radioactius, i que sigui una comercialitzadora 100% de subministrament d'energia verda
L'administració local ha decidit licitar el seu subministrament elèctric i el dels seus organismes autònoms i societats municipals durant dos anys (més un altre prorrogable) per un valor pròxim als sis milions d'euros (5.759.875 €) i amb un consum de 8 GWh a l'any, que equival al consum mitjà de 1.500 habitatges.
Aquesta contractació té dos objectius: per un costat, fer de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú una administració més sostenible, promovent la generació d'energia de fonts no contaminants; i, per l'altre, generar un estalvi econòmic que s'ha calculat en 60.000 € anuals. Això serà possible perquè la contractació es realitzarà amb uns preus de mercat del producte anomenat “Pass Through” per a grans consumidors –usat habitualment per empreses grans–, amb tarifes indexades que permeten pagar el preu de l'energia en funció de la seva cotització diària (més els preus regulats pel govern estatal).
L'Agència Local de l'Energia impulsa aquesta nova modalitat per prosseguir amb els reptes del Pla d'Acció i Energia Sostenible pel Clima, que pretén superar els objectius establerts per la UE per al 2030 i anar més enllà de la reducció del 40% de les emissions de CO2.
“Amb aquesta acció seguim treballant per acomplir els objectius adquirits al Pla d'Actuació Municipal en relació a l'estalvi energètic, la lluita contra el canvi climàtic i per promoure un consum més net i eficient”, raona l'alcaldessa, Olga Arnau.
L'oferta de licitació ja està publicada. S'estan rebent les primeres ofertes i s'espera que es pugui adjudicar entre els mesos de juny i juliol. L'Ajuntament preveu destinar l'estalvi econòmic de la nova contractació a implantar millores d'eficiència energètica als equipaments municipals i a altres inversions per a la transició energètica en el marc de l'emergència climàtica, com poden ser la instal·lació de sostres fotovoltaics per a l'autoconsum municipal que permetran generar més estalvi. També hi ha altres accions en marxa, com ara millores en l'enllumenat públic.
Fins ara, l'Ajuntament contractava una part del seu consum elèctric de generació verda mitjançant la compra compartida a través de l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Aquesta nova iniciativa és pionera a nivell estatal, atès que pocs municipis han realitzat contractacions similars (Madrid o Múrcia, entre altres). Per a Vilanova i la Geltrú, el canvi implica promoure l'energia verda, ja que es contractarà una comercialitzadora 100% verda, i reduir la despesa associada a la gestió de l'empresa comercialitzadora.
“Som un dels primers ajuntaments de Catalunya que fa el pas amb aquest tipus de contracte. En aquest sentit, estem obrint un camp per a altres consistoris que s'hi han interessat”, sosté Marta Jofra, regidora de Medi Ambient. Jofra ha destacat que el nou contracte “no suposa només un benefici mediambiental sinó també un estalvi econòmic per a la ciutat”.
Amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú aposta decididament per crear el seu propi futur energètic, desenvolupant paral·lelament l'eficiència energètica, la producció neta i renovable i el necessari canvi de mentalitat col·lectiva per fer-ho possible.
Noves tarifes
D'altra banda, el proper 1 de juny està prevista l'aplicació d'un nou sistema tarifari del servei elèctric, d'aplicació general a totes les persones usuàries que es trobin amb una comercialitzadora del mercat regulat, també les Pimes i els ajuntaments. Les companyies han d'informar d'aquest canvi substancial, que incorpora tres franges horàries amb preus diferents de dilluns a divendres. El cost del consum d'energia s'encareix en les hores centrals del dia (entre setmana), però serà més econòmica de nit i els caps de setmana.