Font: Anoiaverda.cat i Catradio.cat
Setze municipis de la comarca de l'Anoia estrenaran l'any que ve el sistema de recollida de residus porta a porta. L'objectiu és que la comarca deixi de ser la que menys recicla de Catalunya.
El Consell Comarcal de l’Anoia ha adjudicat a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) el contracte per a implantar el servei de recollida de residus amb el sistema porta a porta a 16 municipis de la comarca.
El servei tindrà un cost d’un milió i mig d’euros anuals, per un període de quatre anys amb la possibilitat de ser prorrogat durant dos anys més. Els municipis que se sumen al nou sistema són Argençola, Bellprat, El Bruc, Castellolí, Carme, Capellades, Copons, Jorba, La Pobla de Claramunt, La Torre de Claramunt, Montmaneu, Orpí, Rubió, Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles i Veciana.
Tot i que la previsió inicial era començar la recollida amb el sistema porta a porta el proper mes de gener, des del Consell Comarcal de l’Anoia s’ha optat per ajornar l’entrada en servei fins el proper mes de maig.
El conseller de Medi Ambient de l’ens comarcal, David Sánchez, justifica el nou termini perquè “farem una intensa campanya d’informació perquè la gent sigui conscient dels canvis”. La filosofia del nou sistema i la informació pràctica sobre horaris, dies i fraccions de la recollida es faran arribar a la ciutadania a través de diferents accions.
Sánchez també avança que es faran activitats a les escoles dels municipis on s’inicia la recollida porta a porta “per tal que els infants també siguin prescriptors”.
L'Anoia fa una campanya amb el còmic Peyu per introduir el porta a porta
L'humorista Peyu ja ha començat a formar part de les llars anoienques. Ell serà el protagonista d'una campanya de suport a la introducció del porta a porta a la comarca. El fitxatge de l'actor i la campanya es va presentar dimarts a la Pobla de Claramunt. Peyu ja va ser l'encarregat de defensar davant la premsa les accions que preveu el pla de comunicació per visibilitzar, sensibilitzar i informar la població del canvi del nou servei de recollida.
L'acció de comunicació principal és la Prova Pilot del porta a porta, en què deu famílies voluntàries practicaran, la primera quinzena de desembre, el funcionament del nou model de recollida. En una jornada inicial, se'ls farà una formació i se'ls entregarà l'equip de recollida, que consisteix en quatre cubells de diferents dimensions i usos, bosses compostables i un calendari magnètic per informar de les fraccions que s'han de lliurar cada dia de la setmana.
Un cop feta aquesta prova pilot, participaran en un rodatge amb en Peyu per gravar el vídeo de difusió de la campanya, on les deu famílies voluntàries explicaran com ha estat la seva experiència amb el porta a porta.
En mateix Peyu va explicar el funcionament de la prova pilot en un acte celebrat a l'ajuntament de la Pobla de Claramunt, al qual també van assistir l'alcalde del municipi, Santi Broch; el president del Consell Comarcal de l'Anoia, Xavier Boquete; i el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost.
Altres accions de comunicació previstes són projectes educatius a les escoles i instituts de l'Anoia, on els alumnes aprendran sobre el nou sistema i elaboraran materials que donaran suport a la campanya de comunicació, i la publicació trimestral d'un butlletí informatiu de subministrament gratuït. El paper dels infants és clau en el reciclatge.