L'aplicació de la taxa de residus a Catalunya

Font: ACM

07/09/2024 - 09:08

El dimedres 24 de juliol s'ha celebrat la jornada-taller 'L'aplicació de la taxa de residus a Catalunya', organitzada per l'ACM amb la col·laboració de l'Agència de Residus de Catalunya, que ha comptat amb el seguiment de més de 200 persones inscrites de diferents ens locals. Aquest esdeveniment complementava la jornada anterior sobre gestió de residus, que es va dur a terme el 2 de juliol.

L'objectiu principal de la jornada ha estat oferir una comprensió detallada de les obligacions relatives a la taxa de residus per als ajuntaments, així com la seva aplicació pràctica. Durant la jornada s'han abordat les obligacions derivades de la Directiva marc de Residus 2008/98/CE i la seva transposició a la legislació espanyola amb la Llei 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular. Els participants han pogut compartir les interpretacions d'aquestes normatives i les seves conseqüències per als ajuntaments, proporcionant un marc clar per a la seva aplicació pràctica.

El vicepresident primer de l'ACM, Jaume Oliveras, ha inaugurat la jornada posant de relleu l'interès que aquest tema genera en els municipis catalans, arran de les obligacions derivades la directiva europea 2008/98/CE i la transposició amb la Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats. Ha destacat que això ha generat un debat sobre com "ajustar el preu de la taxa al cost real i el debat al voltant de la taxa justa" i també "amb tots els canvis que s'introdueixen en els darrers anys en la gestió de residus, com afrontem aquesta taxa". El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, ha destacat que "hem d'explicar bé com gestionar bé els residus i, sobretot, no generar-los" i ha afegit que "és molt important la col·laboració entre el món local, supramunicipal i la Generalitat de Catalunya per fer unes transformacions que passen pels models de recollida i seguir abordant les taxes com a instrument per assolir els objectius europeus".

Teresa Guerrero, cap del Departament de Foment de la Recollida Selectiva de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), ha fet una intervenció en la qual ha parlat sobre com les taxes de residus poden ser utilitzades per assolir els objectius marcats per la Unió Europea en matèria de gestió de residus. Ana Escriche, cap del servei de Tributs Generals i Taxes de l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, ha participat en la sessió dedicada als diferents models d’ordenança fiscal i de memòria tècnica econòmica de residus a Catalunya. 

La jornada s'ha complementat amb una taula rodona en què s'han debatut els criteris de legalitat i de justificació tècnico-econòmica de la taxa de residus. Aquesta sessió ha permès als participants comprendre millor els aspectes legals i econòmics que cal considerar en l'aplicació de la taxa, proporcionant una visió integral i detallada de les seves implicacions. Hi han participat Roger Cots, vice-secretari general de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i professor de Ciència Política i Dret Pública de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Josep Manel Rosón, gerent de XALOC de la Diputació de Girona, i Jordi Vilaró, gerent de la Mancomunitat d'Escombraries de l’Urgellet.

Finalment, s'ha fet un taller pràctic, de la mà de Maria Calaf, cap de la subàrea de Taxes de residus d’ENT (Environment & Management), per identificar els costos i ingressos del servei de recollida i tractament de residus i proporcionar eines pràctiques i coneixements aplicables per a la correcta implementació de la taxa de residus en els seus municipis. Com es distribueixen costos entre domicilis i comerços, l'establiment de les reduccions ambientals de la taxa i les diferents modalitats de Taxa Justa, com el Pagament per Generació i la Bonificació per Participació, entre d'altres.

De cara al 2025, els ajuntaments hauran d'establir una taxa de residus que cobreixi el 100% de les despeses de la recollida. Aquesta exigència normativa subratlla la importància d'aconseguir una gestió econòmicament sostenible dels serveis de recollida i tractament de residus, assegurant que els costos siguin reflectits de manera justa i eficient en les taxes aplicades.

L'esdeveniment ha comptat amb un gran seguiment, cosa que demostra l'interès i la necessitat d'aquest tipus de jornades per a garantir una correcta gestió dels residus a Catalunya.

 


 

Categories: 

Relacionats

Butlletí