Font: Ajuntament de Sabadell
Permeten que hi nidifiquin ocells que són depredadors naturals de les erugues i de les crisàlides de la processionària del pi.
Durant aquest mes de gener, s’ha fet el seguiment de les caixes niu col·locades en arbres del parc de Catalunya i s'ha comprovat que gairebé el 80% estan plenes.
Al mes de juny de 2015 l’Ajuntament va col·locar a diferents parcs de la ciutat –el bosc de la Concòrdia, el bosc de Ca n’Oriac, el Parc Central del Vallès, el parc de Nostra Llar...– 30 caixes d’ocell amb l’objectiu d’afavorir la biodiversitat en els espais verds de la ciutat i de millorar els equilibris ecològics entre diferents espècies animals. Amb aquesta actuació es volia afavorir la presència dins l’espai urbanitzat d’ocells passeriformes insectívors (mallerengues, raspinells, pardals...), que són depredadors naturals de les erugues i de les crisàlides de la processionària del pi, una plaga que any rere any afecta els pins de la nostra ciutat.
Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic, ha afirmat que “aquesta dada és molt satisfactòria, ja que indica que les mesures que vam dur a terme per afavorir la biodiversitat als espais verds de la ciutat estan donant fruits”.
Les caixes niu són unes estructures artificials que es pengen als arbres perquè els ocells hi facin el niu. Les fan servir diverses espècies més o menys amenaçades, com mallerengues, pica-soques blauets, colltorts, raspinells, papamosques, pit-roigs, cotxes, xots, mussols, gamarussos, xoriguers, gaigs blaus, puputs, xixelles, etc.