Les dades de medi ambient, obertes i reutilitzables

20/07/2018 - 08:04

El portal de dades obertes de la Diputació posa a disposició cinc nous conjunts de dades de temes relacionats amb el medi ambient: els consums energètics dels municipis, les emissions de gasos d’efecte hivernacle, la qualitat de l’aigua de les fonts naturals, la qualitat de l’aire i els municipis adherits al Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia.

Aquests conjunts de dades s’actualitzaran anualment i resulten imprescindibles per avaluar la situació mediambiental actual dels municipis de la demarcació.

El conjunt de dades dels consums energètics dels municipis recull els consums d’energia a escala municipal, per fonts i per sectors. Aquestes dades estan disponibles en format ODS i XLSX.

Per la seva banda, el dataset d’emissions de gasos d’efecte hivernacle ofereix, en format ODS i XLSX, les dades d’emissions de gasos d'efecte hivernacle a escala municipal, també per fonts i per sectors.

El conjunt de dades sobre la qualitat de l’aigua de les fonts naturals presenta els resultats de l’anàlisi de l’aigua de les fonts dels municipis que la Diputació de Barcelona realitza dos cops a l’any. La recollida i anàlisi de mostres d’aigua de fonts naturals es fa a petició dels governs locals a través del Catàleg de Serveis de la corporació. La informació es pot consultar en format ODS, CSV i XLSX.

El dataset de qualitat de l’aire conté l’històric des de l’any 2005 dels resultats d’una xarxa de 18 captadors d’alt volum (CAV) de partícules de l’aire repartits en 14 municipis de la demarcació. Aquesta xarxa forma part de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat de Catalunya i els resultats obtinguts estan acreditats des de l'any 2016 per l’Entidad Nacional de Acreditación (ENAC) d'acord amb la norma ISO 17025. Les dades estan disponibles en format ODS i XLSX.

Per últim, municipis adherits al Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia és un dataset que recull les adhesions a aquesta iniciativa europea, a través de la qual els municipis es comprometen a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

El portal http://dadesobertes.diba.cat és un catàleg de dades públiques amb què la Diputació vol acostar les dades que produeix o recopila a tots els ciutadans i reutilitzadors (empreses, desenvolupadors, investigadors, estudiants...), de manera que aquests puguin consultar-les en diversos formats i reutilitzar-les creant, així, aplicacions o webs que aportin valor social i econòmic. A més del portal, els reutilitzadors poden fer servir la interfície de programació d’aplicacions (API) per consultar, cercar, filtrar i ordenar les dades per a nous usos i desenvolupaments.


Què són les dades obertes?

Les dades obertes són conjunts de dades produïdes o recopilades per organismes públics que es posen a disposició de la ciutadania per mitjà d’internet. Aquestes dades s'obren perquè la ciutadania i les empreses puguin consultar-les i reutilitzar-les i crear, així, nous serveis que aportin valor, innovació i impuls econòmic i social. 

  • En formats estàndards, oberts i reutilitzables.
  • Accessibles per als màxims usuaris i propòsits.
  • Dades crues, sense cuinar, perquè se'n puguin fer diverses implementacions.
  • Estructurades: processables per una màquina. 

D'aquesta manera, amb l'obertura i reutilització de dades públiques (open data), dades procedents de diverses fonts es poden creuar en una mateixa aplicació mòbil o consulta web per oferir informació rellevant. 

Per què

Per a qui

Funcionalitats

 

 

Relacionats

Article

El Centre de Conservació de Carreteres de la Diputació de Barcelona, situat a Calldetenes, és el primer edifici corporatiu en assolir el consum zero, gràcies a les obres de substitució de la coberta i d’adequació que s’hi han dut a terme i que han tingut un pressupost de 339.000 euros.

Article

El Centre d'Estudis del Mar de Sitges avalua l'estat de la posidònia a les costes del Garraf.

Article

Reptes i resultats a les comarques de Girona

Butlletí