Les parròquies se sumen a Energia del Prat

27/11/2023 - 09:26

Les parròquies se sumen a Energia del Prat amb plaques fotovoltaiques a les cobertes de les esglésies de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè. Amb aquestes noves instal·lacions, la comunitat local d'energia arribarà a produir 1.225kW.

L’energia que generin se cedirà a Energia del Prat, la comunitat local d’energia de la ciutat impulsada per l’Ajuntament aquest 2023 i integrada pel consistori, l’Associació d’Usuaris i entitats i empreses locals, que cedirà una part d’aquesta energia a les parròquies i distribuirà la resta a llars i comerços de la ciutat.

La coberta de la parròquia de Sant Pere i Sant Pau, a la plaça de l’Església, acull aquests darrers dies la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques. Fa uns mesos es va fer el mateix a l’església de la Mercè, al carrer de Sarajevo. “En la voluntat de l’Ajuntament de captar teulades amb un interès fonamental per generar energia local, neta i justa, una de les nostres primeres opcions van ser les parròquies, que de seguida van mostrar una bona acceptació”, ha explicat l’alcalde de l’Ajuntament del Prat, Lluís Mijoler.

D’aquesta manera, les esglésies han entrat a formar part de la comunitat ciutadana d’energia de la ciutat, Energia del Prat. L’electricitat que generin les plaques de les seves cobertes s’abocarà a comunitat ciutadana. A canvi, les esglésies rebran una compensació, una part en electricitat i una altra en diners, que cobrirà de sobres el seu consum propi. De fet, les esglésies tenen molt poc consum elèctric, ja que el seu horari d’activitat és molt restringit. El mossèn de la parròquia de Sant Pere i Sant Pau del Prat, Josep Torrente, ha subratllat el caràcter pioner d’aquesta col·laboració entre l’Església i l’Ajuntament per generar energia comunitària i ha esmentat el laudato si’ , l’encíclica centrada en el planeta Terra del papa Francesc, en què es parla del canvi climàtic. A més, el mossèn ha volgut destacar que la participació en la iniciativa no només els permet produir energia per al consum propi sinó també poder atendre les llars en situació de pobresa energètica.

Les plaques a la parròquia de Sant Pere i Sant Pau ja s’han instal·lat a la coberta de l’edifici i properament s’instal·laran també als sostres laterals. En aquests laterals, que presenten una inclinació complicada, es col·locaran plaques flexibles d’última generació, que no tenen tanta capacitat generadora d’electricitat com les convencionals però gaudeixen de l’avantatge de poder-se instal·lar gairebé en qualsevol indret i superfície.

 

21 cobertes de la ciutat amb plaques d’Energia del Prat i 1 pèrgola

Amb les plaques a la teulada de l’església de Sant Pere i Sant Pau, Energia del Prat sumarà 70 kw més de capacitat de generació, potència que equival al consum de 140 llars, i amb la coberta de la Mercè, se’n sumaran 60 més. Les dues esglésies s'afegeixen a una llista on ja figuren 19 equipaments amb una capacitat de generació de 1.015 kW. Aquests equipaments van des de la Granja Avícola Torres fins al Centre Municipal de vela, passant per nou escoles, una escola bressol, dos Centres Esportius Municipals, dos Centres Cívics, un centre cultural i dos edificis municipals, el d’oficines del carrer del Centre i el de Manteniment i Serveis.

A aquestes plaques també se suma la pèrgola fotovoltaica instal·lada al Parc de la Barcelona, amb una capacitat de generació de 80 kw. D’aquesta forma, ja són 22 els espais de la ciutat –la immensa majoria municipals- que tenen plaques fotovoltaiques d’Energia del Prat a les seves cobertes, que en total sumen una capacitat de generació de 1.225 kW. En aquests moments, l’Ajuntament està contactant amb empreses privades, sobretot les que tenen grans naus logístiques, perquè s’incorporin també a la comunitat ciutadana d’energia posant les seves cobertes a disposició d’Energia del Prat.

 

Energia del Prat segueix desplegant el seu model

Amb aquesta incorporació de més capacitat de generació d’energia, Energia del Prat fa un pas més en el seu objectiu d’esdevenir la comunitat local d’energia més gran de l’estat. L’empresa es va constituir aquest febrer amb l’objectiu de produir a les cobertes de la ciutat i distribuir entre les llars, comerços i empreses energia neta, local i econòmica. La impulsa l’Ajuntament del Prat i està formada, a més de pel consistori, per una Associació Ciutadana d’Usuaris de l’energia, entitats com la Cooperativa Obrera de Viviendas o Fundesplai, ciutadans a títol individual, i empreses de la ciutat.

El president de l’Associació d’Usuaris d’Energia del Prat, Raul Gómez, ha subratllat que el fet que aquest model de producció i distribució d’energia renovable sigui “inclusiu, amb participació horitzontal i democràtica i que generi impacte local” és clau perquè esdevingui una inspiració per a altres municipis.

Des de la seva constitució el febrer passat, Energia del Prat ha seguit treballant per desplegar plaques fotovoltaiques a cobertes de la ciutat, i per començar a sentar les bases de l’empresa. En aquest sentit, destaca l’acord al qual ha arribat recentment amb Elecsum, que col·laborarà amb Energia del Prat en la comercialització de l’energia solar generada a les instal·lacions esmentades, a les llars i comerços i que oferirà a les persones usuàries de la comunitat una aplicació que permetrà el monitoratge del consum elèctric i facilitarà, d’aquesta manera, l’estalvi.

Es preveu que l’energia es pugui començar a distribuir entre llars i comerços de la ciutat en els primers mesos del 2024. Al voltant de 400 persones del Prat que es van inscriure per formar-ne part rebran properament una comunicació en què se’ls demanarà confirmació per apuntar-se a la comunitat i, en cas afirmatiu, se’ls explicarà quins passos caldrà seguir.

 


 

Municipis: 
Baix LlobregatEl Prat de Llobregat

Relacionats

Article

La Casa de l’Energia, una de les guanyadores dels Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat.

Article

El Ple de la Diputació de Girona, en la sessió ordinària del mes d'octubre, ha aprovat el Pla de Transició Energètica de la Diputació de Girona. 

Article



Els dies 16 i 17 d'octubre, s'ha organitzat a l'edifici Cúbic la 2a edició de la jornada Vèrtex, una trobada de professionals del sector de la construcció i rehabilitació, espai de debat i cerca de solucions innovadores en els àmbits de la construcció sostenible i l'energia.

Butlletí