Font: XCN.cat
La Xarxa per la Conservació per la Natura ha llançat #LesVeusDelTerritori, una campanya que vol donar veu a aquelles persones que, dia a dia, treballen per cuidar i protegir els nostres ecosistemes.
Catalunya es troba en la regió Mediterrània, una regió clau en termes de biodiversitat, però també molt vulnerable als efectes del canvi climàtic. Aquesta campanya posa de manifest la importància d’una gestió responsable del territori, que permeti equilibrar la protecció de la natura amb l’activitat humana.
En els darrers anys, la biodiversitat i l’estat dels nostres ecosistemes han patit una davallada preocupant. L’augment de les onades de calor, les sequeres i les inundacions ja superen els llindars de tolerància de moltes plantes i animals, provocant extincions locals de poblacions d’algunes espècies sensibles a la temperatura o amb poca mobilitat. En aquest sentit, la COP16, la cimera mundial de l’ONU sobre la biodiversitat, acabada de celebrar a Cali, arriba amb dades preocupants sobre el declivi de biodiversitat també ha posat sobre la taula la urgència d’actuar i s’ha alertat que els ecosistemes estan en un punt d’inflexió on l’extinció d’espècies podria accelerar-se.
L’emergència per frenar la degradació del patrimoni natural i la pèrdua creixent de la biodiversitat al territori català és cada vegada més urgent. Segons l’última actualització del Living Planet Index (LPI) per a Catalunya, realitzada el 2022 per l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, s’evidencia una greu tendència regressiva del patrimoni natural i de pèrdua de biodiversitat, alertant que les poblacions de fauna han tingut una davallada mitjana del 24% els darrers 20 anys. Aquesta situació s’agreuja amb els efectes del canvi climàtic, arribant a una situació insostenible, i posant en risc la provisió de les funcions dels ecosistemes i dels seus serveis bàsics. En són un exemple, la pol·linització, la fixació de carboni, l’esmorteïment d’inundacions, la purificació de l’aire i de l’aigua, la prevenció d’incendis forestals i, en definitiva, la mateixa salut i supervivència de les persones.
Per revertir aquesta situació i mantenir la biodiversitat, s’han d’implementar mesures urgents com la restauració d’ecosistemes, l’ús de solucions basades en la natura i la gestió activa dels territoris protegits. Aquestes accions són essencials per garantir la resiliència dels ecosistemes i la continuïtat dels serveis que proporcionen.
En aquesta línia, la Llei Europea de Restauració de la Natura, aprovada aquesta primavera, s’ha creat amb l’objectiu que, el 2030, s’hagi restaurat el 30% dels nostres sistemes naturals. Aquesta restauració és imprescindible per garantir l’adaptació i la resiliència dels ecosistemes davant el canvi climàtic, així com per mantenir els serveis ecosistèmics essencials que aquests ens proporcionen.
A Catalunya, per deixar enrere els dèficits crònics en matèria de conservació del medi natural i la seva biodiversitat, cal avançar en 4 pilars fonamentals: la posada en marxa de l’Agència de la Natura, per garantir una governança i unes competències clares i efectives; el desplegament efectiu de l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, que marca objectius a assolir per a l’any 2030, alineats amb els mandats mundials i de la Unió Europea; l’execució del Fons de Patrimoni Natural, indispensable per disposar dels fons econòmics necessaris per desplegar accions de protecció, gestió i restauració del medi natural; i l’impuls de la nova Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat, necessària per actualitzar l’obsoleta Llei d’espais naturals de 1985 i per assegurar una correcta governança i mesures adequades de foment de la conservació de la natura.
Per assolir aquest inajornable objectiu, és fonamental comptar amb la participació activa de la societat civil. Aquesta nova estratègia ha d’estar dissenyada en col·laboració amb la comunitat científica del territori, però també ha d’escoltar aquelles veus que dia rere dia treballen i tenen cura del territori, ja que són les persones que més el coneixen i l’estimen. Cal garantir eines innovadores i eficients per promoure la participació directa de les poblacions locals i d’altres agents implicats en la planificació i gestió de la biodiversitat.
Sense la implicació de les propietats privades, que alberguen gran part del patrimoni natural del nostre país, i sense el treball conjunt de la comunitat científica i els diferents sectors que fan ús del territori no es podrà assolir l’objectiu de restaurar efectivament el 30% dels ecosistemes.
Amb la campanya #LesVeusDelTerritori, volem donar visibilitat a les persones i iniciatives del territori que promouen una manera de viure i gestionar el territori que fa compatible la conservació de la natura i les activitats econòmiques que s’hi desenvolupen. Una manera de viure el territori a l’empara de les polítiques ambientals europees i que necessita una administració eficaç que vetlli per aquest objectiu. Catalunya encara té molt camí per recórrer, i només transitant-lo de manera col·lectiva es podrà afrontar aquest repte amb èxit.